Δ. Μακεδονία: Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των ποντίων

Εκδηλώσεις για τη 19η Μαΐου- Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνει ο δήμος Κοζάνης. Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου στις 21:00 στην Αίθουσα Τέχνης θα δοθεί παράσταση αφιερωμένη στον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο: «Νόστος – Ρίζα μ’ και κλαδί μ’».

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 20:30 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο: «Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου – Για να μην ξεχνώ, θυμάμαι…», η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφηγήσεις και τραγούδια. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κοζάνης, και ο «Ευξείνιος Κύκλος» τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου.

Πτολεμαΐδα

Η πρωτοπορία της Πτολεμαΐδας στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα αναδειχθεί, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου, στην μεγάλη κοινή εκδήλωση των Ποντιακών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 11:30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Σπόρος για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Κεμαλικό καθεστώς, έπεσε στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας τον Σεπτέμβριο του 1986 κι αυτό το γεγονός, ύστερα από  τριάντα έξι χρόνια, θα γίνει και με απόφαση, ύστερα από σχετική πρόταση του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, γνωστό σε όλη τη χώρα, κομμάτι όχι μόνο της Ιστορίας των Ποντίων αλλά και του τόπου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμφιθέατρο του Συλλόγου της Πτολεμαΐδας παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας και εκπροσώπων των συμμετεχόντων Συλλόγων, αναφέρθηκε ότι την Πέμπτη 19 Μαΐου θα ανάψει συμβολικά η φλόγα της γενοκτονίας, και μετά τη λήξη των εκδηλώσεων μνήμης, λαμπαδηδρόμοι που θα συνοδεύονται από φορείς και τους Συλλόγους κρατώντας τα λάβαρα τους, θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο όπου και θα καταθέσουν κοινό ψήφισμα για το διαχρονικό αίτημα  του οργανωμένου Ποντιακού χώρου ζητώντας τη διεθνοποίηση του.

Στις 16:00 θα αναχωρήσει το  λεωφορείο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στην κεντρική  εκδήλωση της ΠΟΕ στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, όπου και θα γίνει η υποδοχή της φλόγας. «Καινοτομία» των φετινών εκδηλώσεων ο φωτισμός του κτιρίου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, το διήμερο 18 και 19 Μαΐου, με το κόκκινο χρώμα της γενοκτονίας και το σύμβολο της γενοκτονίας G.

«Έκπληξη» στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης η παρουσία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα, Μέρτ Καγιά, που θα παρουσιάσει το βιβλίο του με θέμα: «Ο Εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μ. Ασίας περιόδου 1919-1925». Εν τω μεταξύ στις 21,22,27,28 και 29 Μαΐου το θεατρικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας παρουσιάζει το έργο «Μοιραία καταδικασμένοι 1919» στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης  στις 21:00.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Π.Ε. Καστοριάς

Λαμπαδηδρομία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 20:00 ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς έως την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο θα φωταγωγηθεί με το σύμβολο της Γενοκτονίας, θα κατευθυνθεί προς το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, όπου θα ακουστεί ένα μοιρολόι με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση και προβολή του συμβόλου της Γενοκτονίας “G”.

Επίσης στον Δήμο Άργους Ορεστικού, στο  πλαίσιο της δράσης «Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ», την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 20:15 θα γίνει συγκέντρωση έξω από τον χώρο του Δημαρχείου, στις 20:30 θα ανάψει η φλόγα σε μικρά φαναράκια και θα ξεκινήσει η πορείας προ το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού. Εκεί θα γίνει  σύντομη ομιλία του δημάρχου Άργους Ορεστικού, Πάνου Κεπαπτσόγλου, και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος