Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνδρας Ξάνθης

Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μάνδρας ΞάνθηςΣτη δημιουργία μιας υπαίθριας βιβλιοθήκης, της πρώτης «ελεύθερης» υπαίθριας βιβλιοθήκης, που λειτουργεί στην περιοχή του δήμου Αβδήρων προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που, όπως λέει, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Παναγιώτης Μπαρδάκης, ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι και έχει πολλαπλούς στόχους.

Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μάνδρας Ξάνθης «Θέλαμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στην τάση του καιρού μας, όπου βλέπουμε ακόμη και στις πλατείες των χωριών μας να επικρατεί τουλάχιστον από την πλευρά των νέων αυτή η προσήλωση στα κινητά και στα tablet . Από την άποψη αυτή πετύχαμε μια στρατηγική νίκη γιατί φέραμε το βιβλίο στο δημόσιο χώρο και δημιουργήσαμε ένα δεύτερο πυρήνα για όλους αυτούς οι οποίοι είχαν ανάγκη αυτή την παρουσία και κατ΄επέκταση και σε όλους αυτούς που μέσω της οπτικής επαφής , που όπως ξέρετε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, έχουν την ευκαιρία, να εξερευνήσουν την βιβλιοθήκη μας».
Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μάνδρας ΞάνθηςΣύμφωνα με τον κ. πρόεδρο είναι και μια κίνηση ενάντια στη λήθη, στη λήθη τις ιστορίας και της ταυτότητας της περιοχής, καθώς λίγα μέτρα πιο κάτω από εκεί που σήμερα στέκεται η βιβλιοθήκη , κάτω από τον πλάτανο, τον Απρίλιο του 41 οι Βούλγαροι κατακτητές είχαν κάψει τα βιβλία, τα ιδιωτικά έγγραφα, τα αρχεία της Εκκλησίας, της Κοινότητας και του Σχολείου «προσπαθώντας», όπως ο κος Μπαρδάκης σημειώνει « να ξεριζώσουν όλες τις μνήμες των ανθρώπων που είχαν εγκατασταθεί εδώ στην περιοχή από τη Μικρά Ασία. Έτσι, από αυτή την πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι είναι και ένα ιστορικό αντίβαρο εδώ για το χωριό μας.»

Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μάνδρας ΞάνθηςΣχολιάζοντας την επιλογή δημιουργίας μιας υπαίθριας βιβλιοθήκης σημειώνει «Είμαστε λίγο “ανορθόδοξος” Σύλλογος ως προς το δρόμο που ακολουθούμε και ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας γιατί συνήθως οι περισσότεροι, όταν λειτουργούν έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, έναν Φορέα, και υλοποιούν παρόμοιες δράσεις ξεκινούν από τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης σε ένα ιδιωτικό χώρο κι ύστερα κάνουν το βήμα προς το δημόσιο χώρο, εμείς ξεκινήσαμε από την αντίθετη πλευρά, από την πλατεία και ευελπιστούμε ότι από τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη και η δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού στο κτίριο του Συλλόγου, έτοιμη, λειτουργική, για να υποδεχτεί πρώτα από όλα τους κατοίκους και τα παιδιά του οικισμού και φυσικά της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για να γίνει δράση των εκπαιδευτικών δράσεων και των προγραμμάτων που ο Σύλλογος εκπονεί τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής».

Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μάνδρας ΞάνθηςΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας έχει ιδρυθεί το 2016, τον Νοέμβριο συμπληρώνει τρία χρόνια. Παρόλο αυτά έχει καταφέρει και έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα πολύ μεγάλο έμψυχο δυναμικό με πολύ όρεξη και μεράκι με σκοπό να προσφέρει σε ένα ευρύτερο σύνολο από αυτό των μελών. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 27 εκδηλώσεις μέσα σ’ αυτό το διάστημα των εννέα μηνών στον οικισμό με προβολές ντοκιμαντέρ , ταινιών, δράσεις σε εξωτερικούς χώρους, εθελοντική εργασία, ομιλίες για ιστορικά θέματα. «Ευελπιστούμε ότι σταδιακά αυτός ο πυρήνας θα γίνεται όλο και πιο μεγάλος , θα γίνεται ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους γύρω οικισμούς, ώστε από ένα μικρό μελίσσι να γίνουμε μια πολύ μεγάλη κυψέλη» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, που αριθμεί ήδη πάνω από 270 ενεργά μέλη.

Τέλος, δεν παραλείπει να σχολιάσει το θέμα της ερήμωσης της υπαίθρου και των οικισμών από νέους ανθρώπους. « Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί νέοι στο χωριό» παρατηρεί και αποκαλύπτει πως «Ένας από τους πρώτους σκοπούς του Συλλόγου ήταν να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των ανθρώπων που άφησαν το χωριό για να ζήσουν στα αστικά κέντρα, είτε στην Ξάνθη, είτε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Αυτό που καταφέραμε σε πρώτη φάση ήταν να κάνουμε τους Ξανθιώτες συμπατριώτες μας να έρχονται ολοένα και πιο συχνά στο χωριό τους εξ αιτίας των δράσεων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα με την ευχή να βρει μιμητές η κυρία που έχει αναλάβει το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης του Συλλόγου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, που έχει καταγωγή από το χωριό, φέτος επέστρεψαν στον οικισμό για πρώτη χρονιά και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο των Αβδήρων, οπότε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας του ξαναζωντανέματος, που έχουν ξεκινήσει αυτοί οι δραστήριοι άνθρωποι, ίσως, και να φαίνονται ήδη.
Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος