Ξάνθη – Τ. Καραδέδος: Ζητάμε δυνατό, ισχυρό, αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κος Τάσος Καραδέδος. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-3-2022) σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού και στην αν.Μ.Θ. ανέδειξε την ανάγκη για βελτιώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ζητάμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι δυνατό, ισχυρό , αποτελεσματικό» είπε σημειώνοντας πως μόνο ένα έτσι θα λειτουργεί ως «παράγοντας σωτηρίας των ανθρώπων, αποτελεσματικός, δυνατός, παράγοντας σταθερότητας, που θα μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στις περιοχές τους, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι για λόγους υγείας να μετακομίζουν αλλού».

Ο πρόεδρος του ΙΣ Ξάνθης υποστήριξε ότι «Φάνηκε η αξία του ΕΣΥ» και σημείωσε ότι «δεν έχουμε ένα Σύστημα δυνατότερο, καλύτερο, αποτελεσματικότερο, με προοπτική, που θα μπορούσε κάποιος να μετρήσει νούμερα και ανάγκες και να πει: “αυτό χρειάζεται”. 

Στάθηκε επικριτικά στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους να συνταγο-γραφούν τα φάρμακα τους ιδιωτικοί ιατροί, αλλά να αναζητούν τη συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες όπως είπε ή θα είναι υπέρ-φορτωμένες ή ελλιπείς. Και υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα κόστος που το πλήρωνε μέχρι τώρα η κοινωνία και τώρα το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πηγαίνουν στα ιατρεία και πληρώνουν 5 και 10 και 20 ευρώ για συνταγογράφηση και παραπάνω, ανάλογα με το πρόβλημα, όσο χρειαστεί. «Μου είναι ακατανόητο που στοχεύει αυτή η αλλαγή και ποιος θα βγει κερδισμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κο Καραδέδο οι ασθενείς πλήρωσαν υψηλό τίμημα καθώς βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ακυρώσεις και αναβολές των ιατρικών ραντεβού τους λόγω του Covid βλέποντας κάποιοι από αυτούς την κατάσταση της υγείας τους να επιβαρύνεται. Μάλιστα πρόσθεσε πως στους εξωτερικούς ιατρούς η εικόνα είναι διαφορετική. «Το σύστημα πρέπει να το βλέπουμε ενιαία, ως Σύστημα Υγείας, ούτε Εθνικό ούτε αντεθνικό , Ενιαίο Σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει τις δημόσιες δομές αλλά και τους ιδιώτες, τις ιδιωτικές κλινικές, τα εργαστήρια και τη δημόσια εκδοχή τους, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Αγροτικά Νοσοκομεία» υποστήριξε ο κος Καραδέδος.

Συμφώνησε με την παρατήρηση ότι ο δημόσιος τομέας ήταν αυτός που δυσκολεύτηκε πάρα πολύ την περίοδο της πανδημίας και όχι ο ιδιωτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά «το βάρος έπεσε στα δημόσια νοσοκομεία γιατί υπάρχει χρηματοδότηση, η ιδιωτική κλινική αν κάποιος κάνει έξοδα και δεν καλυφθούν τα έξοδα αυτά, τότε κλείνει, είναι επιχείρηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος