Ξάνθη: «Ο Κλήρος του Αίματος» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών Νομού Ξάνθης, παρουσιάζουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στις 19:00, το βιβλίο «Ο Κλήρος του Αίματος», γραμμένο από την Εβρίτισσα συγγραφέα κυρία. Σωτηρία Μαραγκοζάκη.

Σύνοψη

Έξι πρόσωπα, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ισορροπούν στη μεθοριακή γραµµή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, τόπου και ουτοπίας, ελευθερίας και αναγκαιότητας, ζωής και θανάτου, απολλώνιου και διονυσιακού. Μες στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, οι ήρωες ζουν το υπαρξιακό τους δράμα, σφοδρές συγκρούσεις µε τους άλλους και µε τον ίδιο τους τον εαυτό. Ό,τι κι αν επιλέξουν, είτε την ωμότητα της αλήθειας, είτε την παραµυθία του ψεύδους, συνδιαµορφώνουν την ιστορία χωρίς αποσιωπήσεις.

Ο κλήρος του αίµατος είναι ένα µυθιστόρηµα πολυφωνικό, µε κυρίαρχες τις αντιθέσεις των διληµµάτων και ερωτήµατα για τη δύναµη και την επιβολή, για τη συγχώρεση, τη µνήµη και τη λήθη. Μία απόπειρα συγκερασµού µεταµυθοπλασίας και ντοκουµέντου, έπους και αρχαίου δράµατος, λαϊκής παράδοσης και ιστορικών γεγονότων, µε φόντο τον ελληνικό Εµφύλιο, αν και υπερβαίνει το συγκεκριµένο πλαίσιο και συνοµιλεί µε το µέλλον. Εν τέλει το αίμα που έγινε νερό γίνεται και µελάνι.

Στο έργο αυτό κυριαρχούν συναισθήματα που πηγάζουν από αντιθέσεις και αέναα διλήμματα. Το βιβλίο διεκδικεί βραβείο πεζογραφίας για το τρέχον έτος, του περιοδικού για το βιβλίο, «Κλεψύδρα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ, Εργαστήρι Γλωσσολογίας «Συμμόρφωση» ΤΕΦ του ΔΠΘ.
Δρ. Αλέξανδρος Η. Στυλιανίδης, νομικός, υποψήφιος διδάκτορας Νεοελληνικής φιλολογίας, ΤΕΦ, ΔΠΘ.
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ξάνθης.

Info
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη. Η είσοδος στην εκδήλωση, λόγω της πανδημίας, θα επιτραπεί με βάση τα ισχύοντα μέτρα για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, σε πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή έχοντες πιστοποιητικό rapid test 48 ωρών. Απαραίτητη επίσης είναι η κράτηση θέσεως μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος (τηλ. 2541029282 πρωινές ώρες 09.00-14.00) και η προσκόμιση ταυτότητας. Οι θέσεις λόγω των μέτρων είναι μόνο 85, ενώ δεν επιτρέπονται όρθιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος