Ξάνθη: Μικρά φράγματα και υδατοδεξαμενές λύση στο αδιέξοδο των αγροτών του Δήμου Μύκης

Στην αξιοποίηση της ερευνητικής μελέτης που χρηματοδότησε η JTI και υλοποιήθηκε μετά από συνεργασία με το Δήμο και το ΔΠΘ για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μύκης, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι εναπομείναντες κάτοικοι των ορεινών οικισμών της Ξάνθης που ασχολούνται ακόμη με τον πρωτογενή τομέα.

Η συνεργασία αυτή που ξεκίνησε το 2016-17 υποδείκνυε τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης νερού για άρδευση των χωραφιών της περιοχής. Όπως δήλωσε στο ertnews.gr ο πρώην δήμαρχος είχαν υποδειχθεί πέντε οικισμοί – σημεία για την δημιουργία υδατό- δεξαμενών και μικρών φραγμάτων άρδευσης, μεταξύ άλλων σε: Ωραίο, Θέρμες και Μύκη. Στόχος η κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης που θα διευκόλυνε την καλλιέργεια των χωραφιών της περιοχής και το πότισμα των φυτών της.

«Η ολοκλήρωση αυτής της ερευνητικής μελέτης θα μας έδινε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πόσο συχνά βρέχει στην περιοχή και ποια η ποσότητα του βρόχινου νερού, ώστε θα γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιες καλλιέργειες θα ευδοκιμούσαν στον τόπο μας», δήλωσε ο κος Καπζά υποστηρίζοντας ότι οι καπνοκαλλιεργητές, πλειοψηφία πριν είκοσι χρόνια στους αγρότες της περιοχής, σήμερα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καπνός πέθανε ».
Μικροί οι κλήροι στην περιοχή, οι μεγάλες εκτάσεις απουσιάζουν, ομοίως και προσπάθειες δενδροκαλλιέργειας, όπως παραγωγής μήλων, καρυδιών, καστανών. Προϊόντα που ευδοκιμούν στην περιοχή και θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογή ενασχόλησης. Επιλογή ενίσχυσης του εισοδήματος των κατοίκων θα μπορούσε να αποτελέσει και η παραδοσιακή πατάτα που παράγεται σε Δημάριο, Κοτύλη,Θέρμες ανέφερε τονίζοντας ότι πρόκειται για προϊόν με ποιότητα, παράγεται, όμως, σε μικρή όμως ποσότητα και δεν είναι καθόλου προβεβλημένο.

Ομοίως φαίνεται να «ναυαγεί» και η καλλιέργεια – παραγωγή του τσάι του Βουνού. «Κάποιοι συνεχίζουν- κάποιοι άλλοι όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά παρακολουθώντας από το ξεκίνημα αυτή την προσπάθεια και επεσήμανε: «Απαιτείται καθοδήγηση και υποδομές για να αποτελέσει ξανά διέξοδο και επιλογή ενασχόλησης ο πρωτογενής τομέας», καταλήγοντας με τη σημείωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου και της Περιφέρειας για τη συνολική αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα της περιοχής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος