Ξάνθη – Γ. Μπατζακίδης: Πτώση της κατανάλωσης κρέατος, αύξηση τιμής, μείωση τζίρου των επιχειρήσεων

Η ποιότητα και η γεύση των ντόπιων κρεατικών έλκουν Τούρκους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, αλλά και μετανάστες που επιστρέφουν στα πάτρια. Απόδειξη αποτελούν οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι από τα κρεοπωλεία της Ξάνθης σε αυτού του είδους την πελατεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Ξάνθης , τον κο Γιώργο Μπατζακίδη η έλευση –όταν συμβαίνει- των ξένων είναι «εμφανής » στα ταμεία των επιχειρήσεών τους . «Πρόκειται για επισκέπτες λίγων ημερών, που διαθέτουν χρήμα και διάθεση να το ξοδέψουν» δηλώνει στο Ertnews.gr και εξηγεί ότι η ποιότητα των ντόπιων κρεατικών, των παραγόμενων στη Θράκη από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, είναι ασύγκριτη, όπως οι ίδιοι πάλι δηλώνουν. Όμωσ, λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης τέτοιου είδους επισκέψεις δεν είναι πολλές.

Ωστόσο, η δική τους προσέλευση δεν στέκεται ικανή να καλύψει την πτώση της κατανάλωσης που σημειώνεται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά. Λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη κρέατος κατά 15 και 20% η κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό σημειώνουν οι γνώστες με τον κο πρόεδρο του Συλλόγου να παρατηρεί: «Καταναλωτές που αγόραζαν ένα κιλό προμηθεύονται τώρα μισό και αυτοί που προμηθεύονταν μισό το κάνουν τώρα 250 γραμμάρια!»
Ιδιαίτερη και η στροφή του κόσμου που σημειώθηκε από τα μεγάλα super market στα κρεοπωλεία των δημοτικών αγορών και των γειτονιών τους. «Μας αναζητούν πάλι βλέποντας τις αυξήσεις στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων των εμπορικών καταστημάτων» σημειώνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η εμφανής μείωση του τζίρου ήρθε σε μια αρνητική συγκυρία λόγω της 100% αύξησης των εξόδων λειτουργίας των επιχειρήσεων τους (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα). «Για την προμήθεια των κρεάτων γυρίζουμε όλα τα κτηνοτροφικά χωριά της περιοχής, για τη διατήρησή τους είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, ψυγεία 24ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα» εξηγεί προσθέτοντας πως ήδη οι τιμές πώλησης τους είναι ανεβασμένες από τον παραγωγό ακόμη λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Μια αλυσίδα, από το ποιμνιοστάσιο στο κρεοπωλείο, που η πίεσή της αποτυπώνεται στο πορτοφόλι, στις αγορές και στις διατροφικές συνήθειες του καταναλωτή.

Οι δύσκολες μέρες του κλάδου του αγγίζουν την πλειοψηφία των 150 λειτουργούντων κρεοπωλείων της Ξάνθης ( τα 70 εξ αυτών εντός πόλης ) με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για «συρρίκνωση» του επαγγέλματος τους και για δυσκολίες που είναι ακόμη μπροστά…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος