Β. Σερμπέζης – Ένας σπουδαίος Σαρακατσάνος ερμηνευτής

Λόγια του πατροκοσμά, ιστορίες της νιότης, κουβέντες μεγαλυτέρων που έχουν φύγει πια από τη ζωή, αλλά και στίχους, τραγούδια της σαρακατσάνικης παράδοσης που κάθε ένα από αυτά είναι και μια ξεχωριστή ιστορία.

Β. Σερμπέζης – Ένας σπουδαίος Σαρακατσάνος ερμηνευτής
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση, η κα Σοφία Μενεσελίδου,ο κος Βασίλης Σερμπέζης και ο κος Γιώργος Νάκος

Το τρίτο CD του σπουδαίου Σαρακατσάνου ερμηνευτή, του κ. Βασίλη Σερμπέζη με τίτλο: «Σαρακατσιάνικα ΤΟΜΟΣ III» παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, τον κο Γιώργο Νάκο, την φιλόλογο κα Σοφία Μενασελίδου και τον ίδιο τον δημιουργό. Ο δίσκος περιέχει 14 τραγούδια από τον κοινωνικό και νομαδικό τρόπο ζωής των παλαιών Σαρακατσαναίων.

«Η παρούσα συλλογή με τραγούδια, ως επί το πλείστον από τον κοινωνικό και κυρίαρχα νομαδικό τρόπο ζωής των προγόνων μου, θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατάθεση σεβασμού και τιμή σε έναν προαιώνιο πολιτισμό που οδεύει προς το τέλος του» ανέφερε ο παραδοσιακός ερμηνευτής και σημείωσε ότι «Θα ήταν απολύτως ουτοπική κάθε αντίληψη παρουσίασης ενός μουσικού πολιτισμού στην ολότητά του στα στενά περιθώρια ενός δίσκου 14 τραγουδιών». Διαβάστε εδώ:Σερμπέζης – Συνέντευξη τύπου _13.12.2021 (3)

Β. Σερμπέζης – Ένας σπουδαίος Σαρακατσάνος ερμηνευτής
Ο κος Β.Σερμπέζης με τη σύζυγό του Κατερίνα στα δεξιά και Βουλγάρα συνάδελφό του στα αριστερά, την κα Πέτκια

Συνοδευόμενος από την γλυκύτατη σύζυγό του, την κα Κατερίνα, πάντοτε σιωπηλό αλλά ουσιαστικό αρωγό στις προσπάθειές του, ο Βασίλης Σερμπέζης ανέφερε από τη στέγη του Συλλόγου ότι «Φιλοδοξία μας είναι η παρούσα συλλογή να επιτύχει ως ένα βαθμό, μια αξιοπρεπή παρουσίαση ενός αποσπάσματος αυτού του πολιτισμού» μην κρύβοντας την συγκίνησή του κάθε φορά που αναφερόταν στους συνεργάτες του.

Συγκινημένος και ο πάντα φιλόξενος πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Γιώργος Νάκος υποδέχτηκε χθες όσους προσήλθαν στη συνέντευξη κρατώντας από τη μια το νέο CD του κου Σερμπέζη και από την άλλη το περιοδικό “Blue” δείχνοντας στις μέσα σελίδες την ειδική αναφορά στο μουσειακό οικισμό. Στη δική του αναφορά στάθηκε στην ουσιαστική συνεισφορά του κ. Σερμπέζη στην πολιτιστική δημιουργία του τόπου, αλλά και στο νόημα, την ιστορία, τη σχέση με το περιβάλλον, την οικογένεια που είχαν οι Σαρακατσάνοι έτσι όπως «αποτυπώνεται» στα τραγούδια τους.
Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της κας Σοφίας Μενεσελίδου στο έργο του σπουδαίου ερμηνευτή, όπως ανέφερε: «Το θεμελιωμένο μουσικό βίωμα του κοινού τρόπου ζωής των Σαρακατσάνων υπηρετεί και μεταδίδει ο Βασίλης Σερμπέζης. Το βίωμα που αποτελεί μια ζωογόνο ψηφίδα του υπέροχου μωσαϊκού του ευρύτερου πολιτισμού του λαού μας» σημειώνοντας πως με ιδιαίτερη προσπάθεια κατάφερε να μεταδώσει την εμπεδωμένη γνώση του ως τρυφερό άκουσμα. Τονίζοντας πόσο σημαντική είναι το έργο καταγραφής, διάσωσης, μελέτης και κριτικής αποτύπωσης, αλλά και προβολής ή διάδοσης της μουσικής και της χορευτικής παράδοσης των Σαρακατσάνων, που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια από τον Βασίλη Σερμπέζη.

14 τραγούδια που έχουν ως αναφορά τους τον ποιμενικό βίο των Σαρακατσάνων, που διασώζουν τις παρακαταθήκες των παλιών και αναγεννούνται από τη δουλειά του ακούραστου δημιουργού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος