Τα Χριστούγεννα της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής στην σκιά του κορονοϊου

Τα Χριστούγεννα της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής στην σκιά του κορονοϊουΧριστούγεννα για τους Ορθόδοξους Αρμενίους σήμερα και τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής φορούν τα καλά τους, ανταλλάσσουν ευχές, δέχονται ευχές από τους λοιπούς συμπολίτες τους (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους) κι απολαμβάνουν το δικό τους γιορτινό τραπέζι, όπως τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊο επιβάλλουν.

Τα Χριστούγεννα της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής στην σκιά του κορονοϊου
Επίκεντρο της γιορτής, σημείο αναφοράς για την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, ο Ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή.

Χθες παραμονή, για πρώτη φορά μετά από πολλά –πολλά χρόνια δεν τηρήθηκε το έθιμο, των αρμένικων  καλάντων από πόρτα σε πόρτα όπως το συνηθίζουν. «Πάντα την παραμονή το βράδυ, μετά την λειτουργία οι Αρμένιοι, βγαίνουν και τραγουδούν τα κάλαντα στα Αρμενικα σπίτια και όχι μόνο» αναφέρει ο Κεβόρκ Μελκονιάν μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και σημειώνει ότι επρόκειτο για μια παράδοση που κρατάει αιώνες τώρα. «Είναι μια ψαλμωδία που μεταφέρει το μήνυμα της θείας γέννησης του Χριστού.» εξηγεί σημειώνοντας ότι τα σπίτια όλων όσους επισκέπτονται ανοίγουν την πόρτα για να τους υποδεχτούν φιλόξενα. Δεν παραλείπει δε να ευχηθεί μέσω της ΕΡΤ Κομοτηνής «με την γέννηση του Θεανθρώπου να γεννηθεί και ο δρόμος προς την λύτρωση μας από την πανδημία.»

Επίκεντρο της γιορτής, σημείο αναφοράς για την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, ο Ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Στο κέντρο της Κομοτηνής ευρισκόμενος «στο παλιό Αρμενιό» ( ονομάζεται έτσι η περιοχή λόγω του ότι σε αυτή παλαιότερα κατοικούσε η Αρμένικη κοινότητα Κομοτηνής) είναι ένας Χριστιανικός Αρμένικος Ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1834 στην Κομοτηνή.

φώτο: Κεβόρκ Μελκονιάν ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος