Σάπες Ροδόπης: “Ο Χιονάνθρωπος” , παραμύθια από τους μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου

«Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμέναμε τέτοια χαρά και τέτοια ανταπόκριση από τα παιδιά, όπως δεν περιμέναμε και τέτοιο αποτέλεσμα» δηλώνει χαρούμενη  η δασκάλα Μαρίνα Μπανταλίδου μιλώντας για τον “Χιονάνθρωπο” και περήφανη τους μαθητές τους.

«Ο Χιονάνθρωπος» είναι ο τίτλος του διαδικτυακού βιβλίου που κυκλοφόρησε διαδικτυακά φιλοξενώντας τα παραμύθια των μαθητών της τάξης Γ1 του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών. 60 σελίδες, 8 ιστορίες από τους μικρούς ταλαντούχους συγγραφείς.

«Δεν πείραξα ούτε μια λέξη. Είναι η ατόφια δουλειά των παιδιών. Η συγγραφική τους προσπάθεια και η επίσης  δική τους εικονογράφηση. Ήταν τόσο ενθουσιασμένα που δεν ήθελαν να το τελειώσουν, θέλανε να γράψουν κι άλλο κι άλλο » δήλωσε η κα Μπανταλίδου σημειώνοντας ότι τα παιδιά έχουν στερηθεί την κοινωνικότητα τους, τις επαφές τους, το παιχνίδι τους λόγω κορονοϊου, οπότε αυτό που επεδίωξαν με την πρωτοβουλία αυτή ήταν να τα κάνουν πιο χαρούμενα.

Εντυπωσιασμένη και η ίδια από την φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους σημειώνουν ότι αφορμή στάθηκε η ταινία κινούμενων σχεδίων «Ο Χιονάνθρωπος». « Την είδαμε, συζητήσαμε και βλέποντας τα συναισθήματα των παιδιών τους κατέθεσα την ιδέα μου και εκείνα την αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Είναι και πολλά παιδιά που δεν μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα, αλλά ως δεύτερη κι όμως ενθουσιάστηκαν τόσο που μπόρεσαν και εκφράστηκαν μέσα από τα παραμύθια τους.»

Η Τεχνική υποστήριξη και η Αφήγηση είναι της Ανέζας Σπανοπούλου, εκπαιδευτικός στο ίδιο σχολείο. «Είναι γνώση και πληροφορίες που μεταφέρονται από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων» απάντησε στο ερώτημα πώς έμαθε να χειρίζεται με τόση επιτυχία όλα τα τεχνολογικά μέσα  και προσθέτει « Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Να βρούμε εργαλεία και να κάνουμε πράγματα τα οποία θα χαροποιήσουν τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να θέλουν να βλέπουν ένα αποτέλεσμα απτό στην προσπάθειά τους. Οπότε αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο δώρο προς αυτά, το να δουν τις ιστορίες τους και τις σκέψεις τους υλοποιημένα σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.»

Το βιβλίο οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν στην Ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Σαπών πηγαίνοντας στην επιλογή Δραστηριότητες στο Τμήμα Γ’ μπορούν να διαβάσουν σίγουρα κάτι διαφορετικό. «Όλοι οι εκπαιδευτικοί εδώ και δύο μήνες που ήμασταν κλειστά προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο.» δηλώνει και προσθέτει: «Ο καθένας έχει ανέβει τα δικά του σκαλοπάτια σε όλη αυτή την διαδικασία, με το δικό του ρυθμό και εκμεταλλευόμενος όσο καλύτερα τις ευκολίες που προσφέρει σήμερα η Τεχνολογία.» Μην παραλείποντας να στείλει και το δικό της μήνυμα με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων: «Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.» λέει και προσθέτει: « Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας, να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι και να έχουμε ίσως παραπάνω εν-συναίσθηση ως προς αυτό που συμβαίνει γύρω μας.»
Συνέντευξη- κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ