Κομοτηνή – Σ. Τολούδης: Σπάνια βλέπω νέους να αναλαμβάνουν αναλόγιο

Μισό αιώνα γοητευμένος από τη Βυζαντινή Μουσική δηλώνει κος Σταύρος Τολούδης. Συνταξιούχος δάσκαλος στα 84 του χρόνια εξακολουθεί να κρατά αναλόγιο και να απολαμβάνει κάθε στιγμή που ψέλνει, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 49 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη φορά.

Ήταν το 1974 όταν βρέθηκε να είναι μαθητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή που λειτουργεί ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής στην Κομοτηνή. Εκεί με δάσκαλο τον Γεώργιο Καραμάνη, ανιψιό του μεγάλου δασκάλου Αθανασίου Καραμάνη, έκανε τα πρώτα του βήματα και συνεχίζει  με τα βιβλία ακόμη του δασκάλου στα δικά του χέρια.

Κομοτηνή – Σ. Τολούδης: Σπάνια βλέπω νέους να αναλαμβάνουν αναλόγιο«Δεν είχα καμία άλλη εξέλιξη, ίσως, το επάγγελμά μου δεν μου το επέτρεπε, έτυχε να είμαι δάσκαλος εδώ στο Φανάρι και ο ιερέας του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ήταν μαθητής μου με παρακάλεσε αν μπορώ να εξυπηρετήσω την εκκλησία αφιλοκερδώς και εδώ και πολλά χρόνια εκτελώ αυτά τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν, ως ερασιτέχνης, όμως, δεν μπορώ να πω ότι είμαι επαγγελματίας, είμαι ερασιτέχνης, αγαπώ τη Βυζαντινή μουσική απλά, διαβάζω και προσπαθώ, δεν έχω πάει σε κανένα μεγάλο δάσκαλο κοντά, λέω αυτά που ξέρω και ό,τι έχω μάθει στη Σχολή από τους δασκάλους μου, μεγάλη η βοήθεια και του κ. Αθανασίου Σαλαμάνη, να είναι γερός και να προσφέρει σε όλους όσοι πηγαίνουν στη Σχολή του» δήλωσε.

Και στο ερώτημά μας: “Πώς αισθάνεται κάθε φορά που βρίσκεται πάνω στο αναλόγιο;” απάντησε: «Πολύ χαρούμενος. Δεν κουράζομαι. Κλείνω τα 84 έτη και δόξα το Θεό βοηθάει η Παναγία και τα καταφέρνω».

Δεν έκρυψε βέβαια και το παράπονό του για τους νέους που δεν προσεγγίζουν ένα αναλόγιο. «Σπάνια βλέπω κάποιον να αναλαμβάνει αναλόγιο» λέει και σημειώνει ότι «Στο σχολείο τόσοι μαθητές και, όμως, τόσα χρόνια δεν έρχεται κανείς να πει ένα «Πάτερ Ημών», ασχολούνται με άλλα, με τα κινητά και τους Η/Υ» σπεύδοντας να βγάλει και το συμπέρασμά του: “Βαδίζουμε σε μια άλλη εποχή”.

Μάλιστα αυτή την “άλλη εποχή” την βλέπει ήδη παρούσα στο χώρο του: “Σκεφτείτε ότι σήμερα στο αναλόγιο ψάλτες με σπουδές βγάζουν κινητά και tablet για να ψάλουν. Δεν την μπορώ αυτή την εικόνα και απορώ πώς ψάλτες και δεσποτάδες δεν έβγαλαν μια Εγκύκλιο να πουν ότι υπάρχουν τόσα βιβλία» και κάπου εκεί ο ψάλτης «ανταμώνει» με το δάσκαλο μέσα του: «Υπάρχει ωραιότερο πράγμα από ένα βιβλίο που σε φέρνει σε επαφή και με αυτόν που το έγραψε; Και με το αντικείμενο; Τι να πω; Δεν ξέρω».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος