Ροδόπη – Ξάνθη: Στις εβδομαδιαίες λαϊκές ψάχνουν λύσεις φθηνές

«Η φθήνια τρώει τον παρά» λέγανε παλιότερα για τις λαϊκές. Σήμερα στις ίδιες λαϊκές αναζητούν ακόμη τις φθηνές επιλογές θέλοντας να βρουν «διεξόδους»: φθηνότερες αγορές, όσο αυτό είναι εφικτό με τον Πληθωρισμό και τις τιμές στα ύψη. “Είναι τα προϊόντα πιο φθηνά, είναι πιο φρέσκα” δήλωσαν στο www.ertnews.gr επισκέπτες στην σημερινή (25-9-2022) Κυριακάτικη λαϊκή.

«Είναι «τσιμπημένες » και εδώ οι τιμές» σημειώνουν και σπεύδουν να προσθέσουν: «Οι αγορές για μια εβδομάδα έδωσαν τη θέση τους στις αγορές για δύο ημέρες. Αγοράζουμε τα απαραίτητα, αυτά που θα βάλουμε στο τραπέζι» κοιτάζοντας τις αναγραφόμενες τιμές στους πάγκους.

«Διαφορετικές οι τιμές από ό,τι στις λαϊκές πριν δέκα χρόνια» σημειώνουν συγκρίνοντας εποχές. «Πριν μια δεκαετία έβλεπες άνδρες – γυναίκες να αποχωρούν με δύο σακούλες στα χέρια λαχανικά και φρούτα, σήμερα ένα κιλό από το ένα είδος ίσως και κάτι ακόμη» προσθέτουν οι ίδιοι. Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, αλλά και λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία. Προσπαθούν «να τα βολέψουν» όπως λένε. Αν και, όπως οι ίδιοι παρατηρούν, «οι αγορές περιορίστηκαν, πιο συχνά κατεβαίνουν στη λαϊκή για την Κυριακάτικη βόλτα πια κι εκείνο όχι κάθε εβδομάδα όπως συνέβαινε παλιότερα».
«Ένα παράδειγμα ακρίβειας;» ζητήσαμε να πληροφορηθούμε: «Ο μαϊντανός από 40 λεπτά πέρσι, στα 70 λεπτά τώρα, μου φαίνεται υπερβολική η τιμή για ένα ματσάκι» σημειώνει νεαρή μητέρα κι ύστερα επιστρέφει στα γενικά «50% ακριβότερα τώρα τα προϊόντα που παίρνουμε από τη λαϊκή σε σχέση με πριν δέκα χρόνια». Λίγα μέτρα πιο εκεί μεγαλύτερη σε ηλικία νοικοκυρά προσθέτει «τα λεφτά δεν έχουν την ίδια αξία, οπότε και οι ποσότητες περιορισμένες» και σπεύδει να στείλει το δικό της μήνυμα στους υπευθύνους με την αγωνία της μάνας «δουλειές για τα παιδιά, είναι δυσεύρετες και όπου βρουν θα είναι 4ωρα και 2ωρα ίσα – ίσα για το χαρτζιλίκι τους ».
Με δέλεαρ τη βόλτα σε καλό ακόμη καιρό οι περισσότεροι, για αγορές λαχανικών άλλοι και κάποιοι λίγοι στα ρούχα και στα παπούτσια αναζητούν τις φθηνές λύσεις, σημειώνοντας ότι «σήμερα ακόμη και στη λαϊκή αυτές είναι δυσεύρετες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος