Ροδόπη – Ξάνθη: Διδασκαλία και λειτουργία των σχολείων σε καιρό Covid

«Είμαστε καλά και είμαστε αισιόδοξοι». Λακωνικά και ουσιαστικά εκπαιδευτικός σε καιρό Covid παρουσιάζει την «ουσία» των ημερών, αλλά και τον στόχο στο χώρο της Παιδείας: Να είναι, δάσκαλοι και μαθητές, καλά και να διατηρούν την αισιοδοξία τους.

Διδασκαλία και λειτουργία των σχολείων σε καιρό Covid, με δύο σύντομες μαρτυρίες εκπαιδευτικών από Ξάνθη και Ροδόπη. Παρουσιάζεται η προσπάθεια αυτή που “κρύβει” πολύ προσπάθεια και καθημερινή επιμονή και επιμέλεια. «Το 10ο Δ.Σ. είναι ένα σχολείο αστικό στο κέντρο της Ξάνθης. Το 12θεσιο Δ.Σ. μας φέτος αριθμεί 232 μαθητές και μαθήτριες», με τα λόγια αυτά ο Περικλής Καλογιάννης, διευθυντής στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Ξάνθης παρουσίασε το σχολείο του συμμετέχοντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Πιο ευχάριστη από τον ίδιο τον κορονοϊό, την πανδημία και όλα όσα για μια ακόμη φορά φέτος θέτουν περιορισμούς και αλλάζουν το σχολικό τους πρόγραμμα. «Είναι φέτος “μπερδεμένα” τα πράγματα, οι συνθήκες επιβάλλουν μια αναδιάρθρωση και αναδιάταξη προγραμμάτων μπαίνουμε και βγαίνουμε σε διαφορετικές ώρες σε διαφορετικούς κύκλους», ανέφερε. Όπως εξήγησε το έμπειρο στέλεχος της εκπαίδευσης: «Ερχόμαστε και φεύγουμε σε διαφορετικούς κύκλους με τη λογική της αποφυγής του συγχρωτισμού, της αποφυγής των πολλών μαζί μαθητών και εκπαιδευτικών. Έτσι, το χτύπημα του κουδουνιού “μαρτυρά” έναρξη του διαλείμματος για τον έναν κύκλο μαθητών και έναρξη του μαθήματος για τον άλλον κύκλο».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δυστυχώς ακόμη και φέτος δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς στιγμή, ελπίζουμε να είναι η τελευταία χρονιά που δουλεύουμε έτσι και να επανέλθουμε την επόμενη χρονιά στην κανονικότητα».

Ο Φώτης Φωτιάδης είναι χημικός –εκπαιδευτικός στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο της Κομοτηνής. «Το σχολείο λειτουργεί με πολλές απαιτήσεις λόγω της Πανδημίας. Νομίζω, όμως, ότι τηρούνται τα μέτρα και διασπορά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη στα σχολεία, όσο θεωρώ ότι υπάρχει έξω από αυτά γιατί μέσα στο σχολείο είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και στον έλεγχο που γίνεται με τα Self Test κάθε Τρίτη και Παρασκευή και καθημερινά με τη χρήση μάσκας», ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Παράλληλα, καταθέτοντας την εμπειρία του σε μια διαφορετική σίγουρα εποχή σημείωσε ότι: «Ο εκπαιδευτικός έχει την ιδιότητα του λειτουργού εκπαίδευσης και όχι του Δημοσίου υπαλλήλου, με κάποιες πάντα εξαιρέσεις, κάνουμε το κατά δύναμιν ό,τι είναι δυνατόν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος