Ροδόπη: Νέοι επαγγελματίες στον καιρό της ενεργειακής κρίσης

Στα είκοσι τρία του χρόνια και δηλώνει ιδιοκτήτης επιχείρησης. Ένα ταχυφαγείο που λειτουργεί τον τελευταίο ένα χρόνο σε μια επαρχιακή πόλη, όπως αυτή της Κομοτηνής που στηρίζεται πιο πολύ στους φοιτητές και λιγότερο στους ντόπιους.

«Η κατανάλωση είναι περιορισμένη», δηλώνει στο ertnews.gr και προσθέτει ότι ο κόσμος είναι διστακτικός. «Καλά που υπάρχουν οι φοιτητές», σημειώνει ξανά μην κρύβοντας την αγωνία του για το μέλλον.
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε να λειτουργεί δώδεκα μήνες πριν με πολλά όνειρα και με την αγωνία «αν θα πετύχει;». Τον συναντήσαμε στο ξεκίνημα της ημέρας στον εργασιακό του χώρο. Μιλώντας στο ertnews.gr γυρίζει στο χρόνο αυτό, «στέκεται» πίσω και μιλά για τη δυσκολία της προετοιμασίας «χάνεις και χρόνο και χρήμα για την προετοιμασία της προσπάθειας» σημειώνει προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένα δίμηνο απαιτούν η τακτοποίηση των υποθέσεων για την άδεια λειτουργίας. Συν ο χρόνος προετοιμασίας.

Λίγα μέτρα από εκεί άλλος νέος επαγγελματίας στην αρχή μιας ακόμη εργάσιμης ημέρας. Καθάρισμα, προετοιμασία και υποδοχή των πρώτων πελατών. «Ενοίκια και λογαριασμοί για ρεύμα και ύδρευση σταθερά έξοδα, ύστερα όλα τα άλλα και στο τέλος – τέλος το κέρδος του ιδιοκτήτη», λέει, δείχνοντας πως αν και στα 23 του έχει μπει για τα καλά στο ρόλο του υπεύθυνου της επιχείρησης.

Μιλά για συνομήλικούς του που του ζητούν δουλειά , αλλά και για μεγαλύτερους, μακροχρόνια ανέργους που σταθερά θα περάσουν να ρωτήσουν: «Αν υπάρχει μεροκάματο;» Εικόνες που τον αγχώνουν πιο πολύ, όπως λέει καθώς η αποτυχία απαιτεί μετά διπλό και τριπλό κόπο χρόνο και έξοδο για το επόμενο βήμα.

Νέοι επαγγελματίες στον καιρό της ενεργειακής κρίσης, προσανατολισμένοι περισσότερο στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής, μακριά από χειρωνακτικά επαγγέλματα, κάτι που παρατηρούν και οι ίδιοι λέγοντας «με δυσκολία βρίσκεις τσαγκάρη σήμερα» αλλά πολύ κοντά σε συνομηλίκους του που ακόμη σπουδάζουν ή ακόμη «ψάχνονται». Και για το ενδεχόμενο της μετανάστευσης, όπως λένε, ούτε κουβέντα. «Όπου κι αν πας τα ίδια και χειρότερα σε περιμένουν», λένε προσθέτοντας «εδώ τουλάχιστον θα περάσει και ένας φίλος για να δει πώς τα πας».

Τέλος, δεν παραλείπουν από την πολιτεία να ζητήσουν να είναι πιο κοντά στους νέους επαγγελματίες. «Μια στήριξη, μια καθοδήγηση, λίγη ώθηση», όπως λένε, «πάντα βοηθά» πόσο μάλλον τώρα, στον καιρό της ενεργειακής κρίσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος