Ροδόπη: Μετ’ εμποδίων η μετακίνηση των μαθητών του ΣΔΕ Σαπών από τους οικισμούς

Ένα μικρό όχημα για τις μετακινήσεις τους (από τους οικισμούς τούς προς στο σχολείο και το αντίστροφο) ή καλύτερη αστική συγκοινωνία που να συνδέει και τα εκτός Επαρχιακού Οδικού Δικτύου χωριά ζητούν μαθητές, μαθήτριες και διεύθυνση του ΣΔΕ Σαπών.

Αν και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ωστόσο, το μαθητικό δυναμικό, που επέστρεψε μετά από χρόνια για να συνεχίσει αυτό που άφησε κάποτε στου δρόμου τα μισά ή δεν ξεκίνησε καθόλου, νιώθει να του στερείτε αυτή η δυνατότητα. Έτσι, αν και το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε από την πλευρά τούς, εξακολουθεί, όπως και πέρσι,να γίνεται μετ εμποδίων η μετακίνηση των μαθητών και των μαθητριών του ΣΔΕ Σαπών από τους οικισμούς στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους.

«Φέτος ήταν μια έκπληξη για εμάς η αύξηση του μαθητικού δυναμικού» σημείωσε σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2022 στο www.ertnews.gr η διευθύντρια του Σχολείου, η κα Μαρία Γκουμπίλη. Στάθηκε , όμως, με προβληματισμό στην έλλειψη δυνατότητας που έχουν κυρίως οι γυναίκες μαθήτριες του σχολείου να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους, αλλά και να παρακολουθούν τις άλλες δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου.

Τη φετινή χρονιά λειτουργούν τέσσερα τμήματα (από τρία) πέρσι. Συνολικά είναι εγγεγραμμένοι 59 μαθητές και μαθήτριες (25 στο δεύτερο έτος και 34 στο πρώτο ) οι οποίοι παρακολουθούν τις παραδόσεις μόνο δύο προς το παρόν εκπαιδευτικών (της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας του σχολείου), καθώς είναι σε αναμονή της άφιξης των ωρομισθίων που θα καλύψουν τα κενά αυτά. Έτσι, τις μισές μέρες της εβδομάδας γίνεται διδασκαλία στο δυναμικό του πρώτου έτους και τις άλλες μισές στους συμμαθητές τους του δευτέρου έτους. «Πέρσι οι ωρομίσθιοι ήρθαν στο σχολείο μετά τις 13 Δεκεμβρίου και το σχολείο είχε στη διάθεσή του όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό στα μέσα Ιανουαρίου» εξήγησε η κα Γκουμπίλη.

Στάθηκε δεν εμφανώς προβληματισμένη στο πρόβλημα της μετακίνησης. Όπως είπε «Είναι κρίμα να αποκλείονται από τη μάθηση επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης» εξηγώντας ότι το μαθητικό δυναμικό του σχολείου αποτελείται από μακροχρόνια ανέργους, αγρότες με χαμηλό εισόδημα, άνεργους, αλλά και πολλές γυναίκες, περισσότερες από πέρσι, που είναι επιφορτισμένες και με άλλους ρόλους, όπως η φροντίδα της οικογένειάς τους και είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνες να απουσιάζουν από το σπίτι. Σκιαγραφώντας δε τη λαχτάρα και τη διάθεση με την οποία επέστρεψαν στα θρανία σημείωσε ότι τον Οκτώβριο έδωσαν εξετάσεις πέντε μαθητές για να πάρουν το απολυτήριο του Δημοτικού και να μπορέσουν να εγγραφούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος