Ροδόπη: Μαθήματα ελληνομάθειας στους μαθητές της Οργάνης ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Την πραγματοποίηση ενισχυτικών μαθημάτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκειακών Τάξεων της Οργάνης ζητά για μια ακόμη σχολική χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα της μικρής, αλλά πολύ δυναμικής σχολικής ορεινής μονάδας, όπου φιλοξενείται η λειτουργία τους.

Όπως δήλωσαν σήμερα, 10-11-2022, στο www.ertnews.gr εργαζόμενοι στο χώρο «είναι βασικό να υπάρχει βοήθεια στο Λύκειο». Στην περσινή εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε μια προσπάθεια μόνο για τα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ωστόσο, το πρόβλημα της σωστής χρήσης της ελληνικής γλώσσας είναι και φέτος υπαρκτό.

Στις λυκειακές τάξεις φέτος είναι εγγεγραμμένοι/ες τριάντα (30) μαθητές /τριες. Οι λυκειακές τάξεις άρχισαν να λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή: Η 1η Λυκείου το 2016, η 2η Λυκείου το 2017 και η 3η Λυκείου το 2018.

«Η λειτουργία των λυκειακών τάξεων έδωσε τη δυνατότητα και στους μαθητές και στις μαθήτριες να συνεχίσουν τις σπουδές τους, χωρίς να απομακρύνονται από τον τόπο κατοικίας τους και να παίρνουν έτσι μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Βοήθησαν και τους γονείς τους να στηρίξουν την προσπάθειά τους αυτή με μικρότερο κόστος» σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί που «καταγράφουν» από κοντά τον αγώνα τους. Άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης άλλωστε: καπνοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι με περιορισμένες οικονομικές δυνάμεις είδαν με ικανοποίηση την κίνηση αυτή της πολιτείας.

Συνολικά στο Γυμνάσιο της Οργάνης τη φετινή χρονιά είναι εγγεγραμμένοι ογδόντα (80) μαθητές και μαθήτριες προερχόμενοι από δεκαπέντε (15) οικισμούς της περιοχής. «Η διασπορά είναι προς πάσα κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη μετακίνηση των παιδιών, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν» δηλώνουν οι γνώστες, που ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μετακινείται κανείς και να ζει στην ορεινή Ροδόπη την περίοδο του χειμώνα.

Δεκαπέντε (15) εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων προσπαθούν καθημερινά και στέκονται στην ανάγκη ενίσχυσης της ελληνομάθειας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «μόνη επαφή τους με τα ελληνικά και την ελληνική γλώσσα είναι το σχολείο ». Γι αυτό το λόγο λειτουργούν και δύο τάξεις, με πόρους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με στόχο την επιπλέον ενίσχυση της προσπάθειας εκμάθησης και σωστής χρήσης της ελληνικής γλώσσας με τριάντα συνολικά μαθητές και μαθήτριες να αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία.

Όπως και για αυτό το λόγο πραγματοποιούνται συχνά εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη, ώστε να υπάρχει επαφή τόσο με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, όσο και με την ελληνική πραγματικότητα, τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Ροδόπης και τους ανθρώπους της.

Στο πλευρό των μαθητών και των μαθητριών της Οργάνης και των γύρω οικισμών βρίσκονται και δεκαπέντε (15) εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και ψυχολόγος, μια ακόμη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας σε περίπτωση που χρειαστούν καθοδήγηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα- ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος