Ροδόπη: Εργασία παραθίν αλός

Μεροκάματο και εργασία εκεί που οι άλλοι διασκεδάζουν. Εργαζόμενοι στα αναψυκτήρια, σε καντίνες, πλανόδιοι πωλητές καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, αλλά και σε πιο “σταθερούς” χώρους και μόνιμες υποδομές, όπως σε cafe, εστιατόρια, περίπτερα και καταλύματα. Εποχικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες που κάνουν «μπάνιο στον ιδρώτα», όπως λένε, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους παραθεριστές, τους λουόμενες, την καλοκαιρινή τους πελατεία.

Δεκάδες άνθρωποι που εργάζονται άλλοι μακριά από τους τόπους καταγωγής και άλλοι μια «ανάσα» από το χωριό τους. Άλλοι κοντά στους τόπους σπουδών τους παρατείνοντας και το καλοκαίρι την παραμονή τους και άλλοι μακριά από τις υποχρεώσεις τους, αλλά εκεί που σίγουρα «θα βγει ένα καλό μεροκάματο».

Οι πιο τυχεροί ξεκίνησαν να εργάζονται το Μάιο. Οι πιο πολλοί αρχές Ιουνίου και κάποιοι μόλις «έκλεισαν συμφωνία» για εργασία «σε χώρους που τώρα ετοιμάζονται». Στην «βιτρίνα», στην εξυπηρέτηση του κόσμου δηλαδή, νέοι και νέες, άτομα νεαρής ηλικίας με δίσκο, σβελτάδα και χαμόγελα. Στην κουζίνα, όμως, και στο πλύσιμο και εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας που συμπληρώνουν το εισόδημα τους «έν όψει ενός δύσκολου χειμώνα» και «αυξημένων υποχρεώσεων», όπως λένε. Τουλάχιστον μέχρι και το Σεπτέμβριο θα παραμείνουν στο καλοκαιρινό τους πόστο.

«Σε περιοχές όπως το Φανάρι, η Αρωγή, αλλά και από την άλλη πλευρά της ΠΕ στη Μαρώνεια το καλοκαίρι βρίσκει κανείς πιο εύκολα δουλειά από το να αναζητά μεροκάματο εντός πόλης με τους πελάτες εκ των πραγμάτων μειωμένους», δηλώνουν οι ιδιοκτήτες που δεν παραπονιούνται για έλλειψη εργατικών χεριών.

«Η προσφορά μειώνει τα μεροκάματα», δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βλέπουν αρκετά συχνά η παραμονή στο χώρο εργασίας να παρατείνεται και πέραν του ωραρίου. Ύστερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και το κόστος μεταφοράς από τον τόπο όπου διαμένουν, στο χώρο (συνήθως στην παραλιακή ζώνη), όπου εργάζονται, έξοδο που “ψαλιδίζει” το μεροκάματό τούς, λόγω της ακρίβειας των καυσίμων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στον προγραμματισμό του και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «στοχεύοντας» σε ελέγχους κυρίως σε αυτές τις καλοκαιρινές επιχειρήσεις, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι στο ertnews.gr.

Όσον αφορά στα οφέλη της δουλειάς σε κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς; «Κάποιες φορές δεν λείπει και το φιλοδώρημα, όμως, αρκετά ψαλιδισμένο σε σχέση με το παρελθόν», απαντούν και, όπως σημειώνουν, “μετά το τέλος της εργασίας και της ολοκλήρωσης του ωραρίου μια βουτιά στο Θρακικό Πέλαγος απομακρύνει την κούραση μέχρι την επόμενη βάρδια», τα τυχερά της εργασίας σε τόπους παραθίν αλός…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος