Ροδόπη: Ένα μουσείο στην καρδιά ενός ζωντανού σχολείου

Επαναλειτουργεί και πάλι το μουσείο του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ιάσμου. Σε δύο αίθουσες «ξεδιπλώνεται» η ιστορία της εκπαίδευσης της Ροδόπης.

Βιβλία, αλλά κι εκπαιδευτικά εργαλεία μιας άλλης εποχής «ανταμώνουν» με το σήμερα και βρίσκονται στο φως «κερδίζοντας » το βλέμμα και την προσοχή των μικρών παιδιών.

Οι ξεναγήσεις φέτος ξεκινούν με το ποδαρικό να γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 13ου Δημοτικού Σχολείου της Κομοτηνής. Θα έχουν την ευκαιρία, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη, 8-11-2022 στο www.ertnews.gr η κα Αναστασία Παπαχρήστου, Διευθύντρια στη Σχολική Μονάδα να αγγίζουν έναν πολύγραφο, να θέτουν σε λειτουργία ένα πικ απ, να ξεδιπλώνουν χάρτες, να φορούν μια μαθητική ποδιά, να κρατούν μια τσάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως την κράταγε ένας «συμμαθητής» τους πριν πενήντα, εξήντα κι εβδομήντα χρόνια.

Το πιο ωραίο που σίγουρα θα τους εντυπωσιάσει είναι ο μεγάλος αριθμός παλιών σχολικών βιβλίων, βγαλμένα από το χρόνο με το παλαιότερο ανάμεσά τους της εποχής του 1925. Μια γεμάτη βιβλιοθήκη με σχολικές ιστορίες του χθες.

«Το εκπαιδευτικό υλικό είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και πολύ σημαντικό ότι σώθηκε» ανέφερε η κα Παπαχρήστου τονίζοντας ότι είναι ανοικτό για όλα τα σχολεία εντός και εκτός Ροδόπης καθ όλη τη διάρκεια της σχολική χρονιάς. «Είναι σημαντικό να έρχονται οι μαθητές μας σε επαφή με άλλους μαθητές άλλων σχολείων» τόνισε και φέτος, όπως και την περσινή εκπαιδευτική χρονιά, προβάλλοντας την φιλοξενία – σήμα κατατεθέν της σχολικής μονάδας.

Ένα «ζωντανό» μουσείο μέσα σε ένα σχολείο σε λειτουργία που «έχει τη χαρά να «ακούει» το χτύπημα του κουδουνιού, τις φωνές και τα γέλια, τα μαλώματα και τους τσακωμούς, τις παραδόσεις των εκπαιδευτικών κ.α.. Δύο σχολικές αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες που όταν ανοίγουν τις πόρτες τους με το πρώτο βήμα γίνεται κι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος