Ροδόπη: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν τον Άρατο για εργασία στο εξωτερικό

Από το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Αρριανών, τον Άρατο της Ροδόπης, το χωριό καταγωγής του 18χρονου Χουσεΐν Νταϊτσίκ, που έχασε τη ζωή του σε αιματηρή επίθεση τον Ιούλιο του 2016 στο Μόναχο,βυθίζοντασ στον πόνο τούς συγχωριανούς του, χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι επιλέγουν τη Γερμανία και την Ολλανδία για να μεταναστεύσουν εξασφαλίζοντας έτσι τα χρήματα που χρειάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Μια πρόσφατη πτήση με 70 κατοίκους μόνο από τον Άρατο που επέστρεφαν για τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό τους είναι ενδεικτική της μεταναστευτικής ροής που «έπληξε» τον οικισμό. «Και ο δικός μου γιος έχει μεταναστεύσει » δήλωσε στο www.ertnews.gr ο επί δύο θητείες κοινοτάρχης και νυν σύμβουλος στην Τοπική Κοινότητα, ο κος Αμέτ Αμέτ. Η ακρίβεια, τα προβλήματα που προκάλεσε στις δουλειές τους η πανδημία του κορονοϊού και το σημαντικότερο η έλλειψη εργασίας, ώθησε πολλούς συγχωριανούς του τα τελευταία δέκα χρόνια να εγκαταλείψουν τον οικισμό. «Μετανάστευσαν στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Εργάζονται σε θερμοκήπια και ναυπηγεία. Πηγαίνουν όπου μπορούν να βρουν σπίτι γιατί στο εξωτερικό η στέγη είναι ένα μεγάλο θέμα» δήλωσε και εξήγησε ότι η φυγή τους άρχισε να «φαίνεται» και στην καλλιέργεια της γης.

Από είκοσι οικογένειές πέρσι που ασχολούνταν με τις μπάμιες φέτος είναι μόνο πέντε. Ίδια η εικόνα και στα καπνά. Δέκα οικογένειες όλο κι όλο σε ένα χωριό που προσέρχονται στις κάλπες 600 άτομα έμειναν να ασχολούνται με την καλλιέργεια του μπασμά. Ποτιστικά και ξερικά τα χωράφια της περιοχής το «τρίγωνο» των παραγωγών το συμπληρώνουν οι βαμβακοφυτείες.

«Στα 70 μου χρόνια σήμερα βλέπω όλο το χωριό σιγά – σιγά να αδειάζει. Η νεολαία φεύγει, εμείς οι γέροι μένουμε πίσω, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τους ίδιους και τα παιδιά τους» δηλώνει ο κος Αμέτ που πριν τρία χρόνια αποχαιρέτησε γιο και εγγόνια, μετανάστες και εκείνοι σε άλλη χώρα.
Όσον αφορά σε αυτούς που μένουν; «Συνεχίζουμε τον αγώνα» απαντούν οι ίδιοι και ζητούν μικρότερο κόστος καλλιέργειας, ενίσχυση της παραγωγής, καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Με ικανοποίηση είδαν, όπως λένε, και το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης να ολοκληρώνεται. «Ένα μεγάλο έργο που μας απάλλαξε από το άγχος της πλημμύρας» δήλωσε ο έμπειρος αιρετός ευχαριστώντας την περιφέρεια για τη σωτήρια παρέμβαση από τη Γρατινή μέχρι και τα Αρχοντικά. Μην παραλείποντας να υποβάλλει το αίτημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας «για να μην» όπως είπε και αυτός και οι συγχωριανοί του στο www.ertnews.gr «φύγουν κι άλλοι νέοι από τα χωριά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος