Ροδόπη: Από τα χρόνια της εφηβείας στον εργασιακό στίβο

Ωρομίσθιοι νέοι και νέες. Εργαζόμενοι –εργαζόμενες για τρία και τέσσερα ευρώ την ώρα. Στη δουλειά από τα δεκαέξι του χρόνια το αγόρι, από τα δεκατέσσερα το κορίτσι και συνεχίζουν. Σπουδάστρια ως βοηθός νοσηλευτικής ΑμεΑ η νεαρή, φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης ο νεαρός. Και οι δύο είδαν το καλοκαίρι να περνά πίσω από το πόστο τους έτοιμοι να εξυπηρετήσουν διερχόμενους πελάτες, αλλά και πιο τακτικούς θαμώνες του χώρου όπου εργάζονται.

«Δεν σκοπεύουμε να είμαστε μια ζωή σε αυτή τη δουλειά», λένε και με τα όνειρα συντροφιά μιλούν για το σήμερα του δικού τους εργασιακού στίβου. «Είναι δύσκολη η εποχή, υπάρχει δουλειά, όποιος λέει ότι δεν βρίσκει τίποτα είναι επειδή δεν ψάχνει αρκετά, ίσως και κάποιοι να μην θέλουν να εργαστούν», λέει το νεαρό αγόρι μιλώντας στο www.ertnews.gr και το κορίτσι προσθέτει «συνήθως στο χώρο της αναψυχής, της εστίασης, αν χάσεις τη δουλειά σου ένα εργασιακό χώρο, βρίσκεις κάπου αλλού σε παραπλήσιο». Σπεύδουν όμως και οι δύο να προσθέσουν, «δεν συμπεριφέρονται βάσει και ανάλογα της Νομοθεσίας όλοι οι εργοδότες».
Παρατηρούν τη φθινοπωρινή κίνηση, τη βρίσκουν πεσμένη και την κατανάλωση υποτονική. «Είναι διαφορετικά τα Παρασκευή και Σαββατοκύριακα», λένε και σημειώνουν ότι πάντα η κίνηση σε έναν εργασιακό χώρο προκαλεί αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για το μέλλον. «Το καλοκαίρι είναι καλά, τώρα η κίνηση είναι μειωμένη», σημειώνουν και παρατηρούν: «Έχουμε συνηθίσει πια να ζούμε με τον κίνδυνο ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας», ωστόσο, με την ορμή των νιάτων τους δηλώνουν βέβαιοι ότι «θα το παλέψουμε ό,τι κι αν συμβεί και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε».
Όσον αφορά στη διενέργεια ελέγχων; Όπως λένε είναι σπάνιοι. «Έχω πολύ καιρό να συναντήσω», απαντά ο νεαρός, «δεν έχω τύχει σε ελέγχους» προσθέτει η νεαρή.
Από τα χρόνια της εφηβείας στον εργασιακό χώρο γνωρίζουν ότι απαιτείται: «προσαρμογή», «συνεργασία», «καλή γνώση του χώρου εργασίας», «και συνεχή προσπάθεια» λένε προτρέποντας τους συνομηλίκους τους να μην διστάζουν: «Θα συναντήσουν και καλές περιπτώσεις εργοδοτών, θα συναντήσουν κι άσχημες, εκείνοι δεν θα πρέπει να το βάζουν κάτω» και συνεχίζουν δίνοντας πρώτοι το καλό παράδειγμα στην πράξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος