Οι Robolab της Ξάνθης: 15χρονοι μαθητές προσφέρουν ασφαλείς και γρήγορες διανομές δεμάτων

Μια νεοσύστατη ομάδα, αποτελούμενη από οκτώ παιδιά, ηλικίας 10 έως 15 ετών, υπό τις οδηγίες των προπονητριών τους, των Νεφέλης Καβούνη και Ευγενίας Λυκουρέση προσπάθησαν να «βάλουν τάξη» στον χώρο των μεταφορών εμπορευμάτων στην πόλη τους , την Ξάνθη. Ο λόγος για τους Robolab που έφτασαν στον τελικό Πανελλήνιου διαγωνισμού και το χάρηκαν με την ψυχή τους. «Ήταν μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία. Γελάσαμε πάρα πολύ, διασκεδάσαμε πάρα πολύ» είπε η κα Λυκουρέση μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(8-4-2022).

Οι Robolab της Ξάνθης: 15χρονοι μαθητές προσφέρουν ασφαλείς και γρήγορες διανομές  δεμάτωνΟι έξυπνες μεταφορές στην πόλη της Ξάνθης, αλλά και στα ορεινά της περιοχής τους ενθουσίασαν ως ιδέα και προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: «Πώς μπορούμε να δώσουμε μια καινοτόμα λύση στα σύγχρονα προβλήματα στις μεταφορές, στη διαλογή και στην παράδοση των δεμάτων;»

Όπως ανέφερε η κα Λυκουρέση βασίστηκαν στα σύγχρονα προβλήματα που υπάρχουν στην Ξάνθη και σκέφτηκαν να χωρίσουν την πόλη σε τρεις ζώνες: την πόλη που είναι λίγο πιο εύκολα προσβάσιμη, όπως είναι το κέντρο της, τα προάστια και τα ορεινά χωριά της Ξάνθης, που είναι πιο δύσβατα ειδικά σε περιόδους κακοκαιρίας.
«Σκανάρουμε με αισθητήρα χρώματος τα χρώματα των δεμάτων, τα ταξινομούμε ανάλογα  και έτσι με ηλεκτρικά σκούτερ και drone τα οποία είναι και επαναφορτιζόμενα μεταφέρουμε τα δέματα στις αντίστοιχες περιοχές» είπε κάνοντας λόγο για πιο γρήγορη, πιο ασφαλής, με λιγότερες φθορές και ζημιές παράδοση των δεμάτων.
Κατασκεύασαν μάλιστα και μια μακέτα, έκαναν μια προσομοίωση η οποία έδειξε ότι η δημιουργία τους λειτουργεί κανονικά. «Ταυτόχρονα σκούτερ και drone φορτίζουν με ένα φωλτοβολταϊκό και έτσι μειώνονται  οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, μειώνεται και το κόστος μεταφοράς και διανομής των δεμάτων» εξήγησε η κα Λυκουρέση.
Παρά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής κανείς από το χώρο των μεταφορών και της διανομής πακέτων δεν έχει πλησιάσει την εξαιρετική ομάδα. « Ήταν το θέμα του διαγωνισμού που μας το επέβαλε» είπε για την επιλογή του θέματος και σημείωσε «και εμείς και τα παιδιά περάσαμε από διάφορα στάδια και είχαμε παραγγείλει δέματα που αργοπόρησαν, που υπέστησαν φθορές και έτσι μέσα από αυτές τις εμπειρίες και εμείς και τα παιδιά προσπαθήσαμε να βγάλουμε τη λύση».
Μάλιστα εκμυστηρεύτηκε ότι η ομάδα θέλει να συνεχίσει πολύ δυναμικά με αυτό που κάνει. «Θα κάνουμε δυναμικά την προετοιμασία μας με την ελπίδα ότι θα φτάσουμε κάπου που δεν υπάρχει ταβάνι και αυτές οι ιδέες που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έστω και πιλοτικά να προσπαθήσουμε γίνουν πράξη».
Μιλώντας με καμάρι για τους μαθητές της σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες. Θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας και θα διευκολύνουν τις ζωές όλων» είπε προσθέτοντας «Προφανώς υπάρχει πολύ ταλέντο. Τα παιδιά βλέπουν και ζούνε όπως ζούμε κι εμείς στην καθημερινότητα, οπότε μπορούμε να διακρίνουμε τα προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο να μπουν σε μια διαδικασία λίγο πιο βιωματική της επίλυσης των προβλημάτων. Δεν χρειάζεται να τα μαθαίνουμε όλα θεωρητικά, μπορούμε να δίνουμε και λύσεις σε αυτά» ανέφερε.
Παράλληλα, προέτρεψε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν με τον διαγωνισμό γιατί, όπως είπε, «δίνει κίνητρο στα παιδιά» και κατέληξε λέγοντας πως η γνώση μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση «είναι το κάτι άλλο». Σύμφωνα με την κα Λυκουρέση έτσι θα δώσουν το έναυσμα και σε άλλα παιδιά να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την προσπάθεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος