Μ. Κοσμίδου: Τα πειραματικά σχολεία θα έχουν διάδραση με τα άλλα σχολεία της Κομοτηνής

Την ικανοποίησή της από τον χαρακτηρισμό τεσσάρων σχολείων ως Πειραματικών του 15ου Νηπιαγωγείου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, του 5ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Κομοτηνής εξέφρασε η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η κα Μαίρη Κοσμίδου μιλώντας σήμερα Παρασκευή στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Πέρσι που είχε ξεκινήσει η λειτουργία 50 νέων πειραματικών και πρότυπων σχολικών μονάδων, η Ροδόπη απουσίαζε από το “χάρτη”. Φέτος, η Κομοτηνή παίρνει αυτό που της αναλογεί.

«Η Κομοτηνή είχε μείνει εκτός του χάρτη των Πειραματικών πέρσι, οπότε φέτος αυτή απόφαση, την οποία ευχαριστούμε και χαιρετούμε, έρχεται να βάλει την Κομοτηνή μέσα στο χάρτη. Έρχεται να εντάξει τα σχολεία που προτείνονται σε συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα πειραματικά της Ελλάδας και να αποκαταστασήσει την απόδοση ίσων ευκαιριών και στα παιδιά της Κομοτηνής» είπε η κα Κοσμίδου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή η ίδρυση των Πειραματικών αποκαθιστά και μια άλλη αδικία, καθώς έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο το οποίο δεν είχε Πειραματικά Σχολεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πέρσι είχαμε στην Ξάνθη την ίδρυση του Πειραματικού Επαγγελματικού Λυκείου και του Πρώτου Γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη, έτσι το ΔΠΘ με αυτήν την ίδρυση στην Κομοτηνή του Γυμνασίου και του Λυκείου μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ καλύτερα αυτά τα οποία εισάγουν και γίνεται μια συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να έχουμε όλα εκείνα τα οφέλη τα οποία επί χρόνια τώρα τα παιδιά των υπολοίπων πόλεων βιώνουν» είπε.

Σύμφωνα με την κα Κοσμίδου το ΔΠΘ θα έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους με την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. «Αν υποβληθεί μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων από τον προβλεπόμενο θα γίνει κλήρωση μεταξύ των μαθητών » είπε η κα Κοσμίδου υποσχόμενη με τη λειτουργία των σχολείων αυτών ως Πειραματικών διάδραση και με τα υπόλοιπα σχολεία. «Τα πειραματικά δεν είναι πρότυπα, δεν είναι ελιτίστικα, δεν απαιτούν υψηλές αποδόσεις και εξετάσεις» ανέφερε. Σημείωσε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι γονείς θα δηλώσουν ποίοι επιθυμούν τα παιδιά τους να πάνε στο Πειραματικό Γυμνάσιο και στο Πειραματικό Λύκειο και εάν είναι περισσότερα από όσα θα γίνουν δεκτά, τότε θα διεξαχθεί κλήρωση.

«Υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός χωρητικότητας σε αυτά τα σχολεία» ανέφερε «Θα έχουν διάδραση, θα δουν περισσότερες και πιο καινοτόμες δράσεις – προτάσεις να υλοποιούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων». Όπως σημείωσε «Θα μπορούν πολύ εύκολα μέσα από τους ομίλους να υπάρχει διάδραση με τα υπόλοιπα σχολεία , για παράδειγμα ένας όμιλος μουσικής, θεάτρου, φιλαναγνωσίας δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου ή του 3ου Λυκείου θα μπορούν με αίτηση γονέων και από τα υπόλοιπα σχολεία τα οποία θα είναι κοντά να ενταχθούν σε αυτούς τους Ομίλους. Με τη διάδραση αυτή τα οφέλη ενός Πειραματικού θα απλώνονται και στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης. Με τον ίδιο τρόπο θα αξιοποιείται και η υλικοτεχνική ενίσχυση αυτών των σχολείων. Όπως επίσης και η υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων θα ενισχύουν τη λειτουργία των σχολείων αυτών».
Όπως εξήγησε η κα Κοσμίδου τα Πειραματικά είναι σχολεία τα οποία εποπτεύονται από τα Πανεπιστήμια στα οποία εντάσσονται γι αυτό και το Πανεπιστήμιο θα έχει λόγο με τα ερευνητικά προγράμματα, που θα αναπτύσσει και ίσως και να προκύψουν και κάποιοι επιπλέον πόροι από την υλοποίησή τους. Επίσης, όπως είπε, θα είναι πιο εντατική, πιο ολοκληρωμένη η δράση αυτή. Μέχρι τώρα η συνεργασία με το ΔΠΘ ήταν επίσης πολύ καλή.
Τα δύο σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα πρότεινε η κα Κοσμίδου, «το 5ο Γυμνάσιο είναι καινούργιο, στον αστικό κορμό, κουβαλάει μια ιστορία το κτίριο και τα παιδιά μπορούν να δουλέψουν πάνω σε αυτή. Είναι ένα σχολείο που δεν διογκώνεται αριθμητικά πάρα πολύ, καθώς έχει τρία τμήματα και είναι ένα σχολείο το οποίο ξεκινά τώρα και διευκολύνει τους μαθητές να εργαστούν σε αυτό. Είναι πολύ κοντά και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο που θα λειτουργεί επίσης ως Πειραματικό και αυτά μπορούν να συνδεθούν» είπε και εξήγησε ότι «Εάν δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση, τα παιδιά που τελειώνουν ένα Πειραματικό, προηγούνται εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν σε Πειραματικό».
Αναφερόμενη στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής πρόσθεσε πως έχει επιλεγεί γιατί είχε να επιδείξει μια πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα, είναι πολύ κοντά στα άλλα δύο άρα οι μαθητές μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και σε Γυμναστήριο που δεν έχει στην αυλή του, αλλά μπορεί να κάνει χρήση των άλλων δύο στο 1ο και στο 2ο. « Είναι ένας τρόπος να εξομαλύνουμε λίγο τις διαφορές στα άλλα σχολεία. Έχει και τη δική του ιστορία, ξεκίνησε ως Πολυκλαδικό , συνέχισε ως Γενικό και τώρα ως Πειραματικό ξέρει να αξιοποιεί και τις αλλαγές. Ανοικτό να διδάξουν και στα άλλα Λύκεια και στο Πειραματικό όσοι καθηγητές το επιθυμούν» είπε δηλώνοντας η κα Κοσμίδου πως σε τίποτα δεν υστερούν και τα άλλα δύο ΓΕΛ της περιοχής.
Να σημειωθεί τέλος ότι τα Πειραματικά Σχολεία χρονολογούνται εδώ και έναν αιώνα όταν το 1929 οι παιδαγωγοί Γληνός και Δελμούζος, πρότειναν την ίδρυση των Πειραματικών Σχολείων ως μέρος της προσπάθειας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τότε γίνεται το πρώτο βήμα, ιδρύονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος