Μ. Γρηγορίου: «Ζωγραφίζοντας» το κρασί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir –μικροβίωμα-των αμπελώνων της εταιρείας «Κτήμα Παυλίδη» για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων – Pavlidis Terroir”, είναι το θέμα που θα αναπτύξει η καθηγήτρια του τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαριρένα Γρηγορίου, στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την εταιρεία “Κτήμα Παυλίδης”.
Μ. Γρηγορίου: «Ζωγραφίζοντας» το κρασί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τουΗ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. στο “Κτήμα Παυλίδη”, στα Κοκκινόγεια Δράμας, στο κελάρι του οινοποιείου.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρεία ΕΝΑ από την Ξάνθη, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από το ΕΣΠΑ για την Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση.
Η κ. Γρηγορίου μίλησε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, αναλύοντας τους άξονες του προγράμματος, που υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας-ΔΠΘ Αλεξ/πολη-, όπου απομονώθηκε το μικροβίωμα-οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στα σταφύλια αλλά και στο γλεύκο-μούστο-, αυτοί οι οποίοι θα συμμετέχουν στη ζύμωση και θα δώσουν αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα διαφοροποιήσουν τον συγκεκριμένο οίνο και θα έχει χαρακτηριστική ετικέτα. Οι δύο αυτές νέες γεύσεις στο Ασύρτικο και Αγιωργήτικο-Λευκά κρασιά- θα παρουσιασθούν στην αυριανή εκδήλωση!
Όπως τόνισε η κ. Γρηγορίου πολλοί από τους οινοποιούς αγοράζουν έτοιμο αυτό το μικροβίωμα το οποίο κυκλοφορεί την αγορά. «Το αποτέλεσμα είναι όλα τα κρασιά όμως να έχουν την ίδια γεύση! Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διαφοροποιήσουμε τα κρασιά μας και αυτή διαφορετικότητα τους να είναι και η ταυτότητά τους, την οποία θα αναζητούν οι λάτρεις του κρασιού».
Ανέφερε δε πως το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη ακόμη και πως μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και για το κρασί με διάφορους συνδυασμούς, πάντοτε με την συμβολή του Παν/μιου και των νέων τεχνολογιών. «Είναι σαν να μπορούμε να ‘ζωγραφίσουμε’ στο χαρτί το κρασί που θέλουμε με εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε και να μπορούμε να το πετυχαίνουμε, πάντα αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής! Αυτό μπορεί να γίνει και για άλλα τρόφιμα. Εμείς στο ΔΠΘ και στο τμήμα μας συνεχίζουμε την έρευνά μας, την οποία μετά θα την εφαρμόζουμε στην πράξη στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα ακόμα πιο εντατικά μετά και από το μνημόνιο που υπογράψαμε με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών ΑΜ-Θ, μέσα φυσικά και ο πρωτογενής τομέας», τόνισε καταλήγοντας η κ. Γρηγορίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος