Ένα παλιό έθιμο τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι της Αμβροσίας. Εις μνήμην του Αγίου Γεωργίου, του προστάτη τους, πραγματοποίησαν το κουρμπάνι, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο, τον Τροπαιοφόρο, έλκοντας εκατοντάδες πιστούς. Άρχισαν να ετοιμάζουν το βραστό μοσχάρι και το βραστό αρνί από τα μεσάνυχτα. Τους συναντήσαμε στις πέντε το πρωί. Στη συνέχεια, με πίστη κι ευλάβεια το μοίρασαν σε πιστούς, ντόπιους και ξένους, προς ευλογία μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Η 23η Απριλίου για τους κατοίκους του χωριού της Αμβροσίας είναι μέρα σημαντική. Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Καραλεξίδης, τόσο από θρησκευτικής, όσο και από εθιμικής άποψης. Τριάντα και πλέον χρόνια φροντίζουν και τιμούν με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Άγιο τους, μετά από απώλειες νέων ανθρώπων που συνέβησαν σε διάφορα θανατηφόρα τροχαία, πάντα την ημέρα του Αγίου.
Παλιότερα οδηγούσαν στην αυλή του Ναού ένα μεγάλο μοσχάρι και το έσφαζαν, τώρα θυσιάζουν ένα μεγάλο αρνί. Εξακολουθούν, ωστόσο, να προμηθεύονται το μοσχαρίσιο κρέας και να το βράζουν στα καζάνια που στήνουν στην αυλή, τέσσερα φέτος. Όλη νύχτα με την κουτάλα στα χέρια ο κος Καραλεξίδης φρόντιζε για την παρασκευή του ρίχνοντας ξύλα στη φωτιά και βάζοντας τα μυρωδικά έτσι όπως πρέπει. «Σιγά –σιγά για να μην είναι πολύ- πολύ ζεστό, όταν θα μοιραστεί στον κόσμο. Να είναι τόσο ζεστό, όσο να μπορεί να το φάει.» Έτσι κι έγινε, αφού «διαβάστηκαν», δηλαδή ευλογήθηκαν από τους ιερείς. Και του χρόνου!
Φώτο: Στιγμιότυπα από το κουρμπάνι και το Ναό Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος