Κομοτηνή: Το έθιμο των εννιά φαγητών θα τιμήσουν αύριο παραμονή Χριστουγέννων και πάλι οι Θρακιώτες

Το έθιμο των εννιά (9) φαγητών θα τιμήσουν αύριο παραμονή Χριστουγέννων και πάλι οι Θρακιώτες, Ανατολικορωμυλιώτες αλλά και ντόπιοι. Κάθε παραμονή, στις 25 Δεκεμβρίου, αφού τελειώσουν εργασίες στα χωράφια, στα ζωντανά οι άνδρες και προετοιμασίες οι γυναίκες ανταμώνουν γύρω από το τραπέζι για συγχώρεση τηρώντας πιστά ένα τελετουργικό που στηρίζεται στον αριθμό εννέα (9) και στα φαγητά που μπαίνουν στο τραπέζι.

Τόσο στον Ίασμο, όσο και σε άλλους οικισμούς, όπως: στη Μεσσούνη, στην Αίγειρο, στην Ξυλαγανή, στην Παραδημή, στο Κρανοβούνιο κ.α. τηρούν πιστά μια συνήθεια που ακολουθούσαν επίσης με προσήλωση παππούδες και γιαγιάδες πρόσφυγες. Έτσι, εννιά φαγητά, όλα νηστίσιμα, τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο: καρύδια, σύκα, φασόλια, φρούτα, κ.α. Με τον νοικοκύρη να ζητά και να δίνει συγχώρεση μαζί με ευχές κόβοντας το χριστόψωμο με τα χέρια και όχι με μαχαίρι και καλωσορίζοντας τη γέννηση του Χριστού.

Όπως δήλωσε στο ertnews.gr η κα Σύρμου από το ΔΣ των Ανατολικορωμυλιωτών της Ροδόπης, και φέτος σε πολλά σπίτια το έθιμο θα τηρηθεί μαζί με αυτό της καμήλας και των ντιβιτζίδων. Συνήθεια, που επίσης τηρείται πιστά και η Καμήλα που βγαίνει στους δρόμους την επόμενη μέρα με τους Εβρίτες της Ροδόπης άλλοτε και άλλοτε τους Ανατολικό-Ρωμυλιώτες ή τους κατοίκους της Αιγείρου να την κρατούν και από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας και μαζεύοντας κεράσματα σκορπώντας ευχές για υγεία, γρόσια και καλοτυχία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος