Εννέα τα φαγητά που έμπαιναν πάντα παραμονή των Χριστουγέννων στο τραπέζι των Θρακιωτών, όσοι και οι εννέα μήνες κύησης της Παναγίας. «Το τραπέζι ήταν ιερό τότε» σημειώνει ο Γιάννης Τσερνικούδης και προσθέτει «Μακάρι και σήμερα να είχε αυτό το σεβασμό».
Χοροδιδάσκαλος τριάντα χρόνια πρόλαβε και έζησε σε αυτούς τους διαφορετικούς «ρυθμούς» της ζωής που πάντα «άλλαζαν ταχύτητα» χρονιάρες μέρες και «ακουμπούσαν» περισσότερο στην οικογένεια, στις παραδόσεις, στη συναντήσεις γύρω από ένα τραπέζι, ένα σοφρά.
«Το σεβόντουσαν το τραπέζι οι παλιοί. Θύμιαζε ο παππούς ή ο πατέρας του σπιτιού και ακολουθούσαν μια ιεροτελεστία. Θυμάμαι σαν τώρα τον παππού Χρήστο να το κάνει, καθώς το θύμιασμα ήταν πολύ βασική ιεροτελεστία που έπρεπε να ακολουθηθεί πριν ξεκινήσουμε το φαγητό. Ο παππούς Χρήστος ήταν πάντα αυτός που αναλάμβανε να το κάνει.» σημειώνει. Μιλώντας για τα φαγητά που έμπαιναν στο τραπέζι προσθέτει: «Ήταν εννέα τα φαγητά και μάλιστα τα έβρισκαν και δύσκολα. Σήμερα μπορεί να έχουμε και 19 στο τραπέζι . Τότε μετρούσαν το αλάτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι για να τα βγάλουν εννέα, μετρούσαν ακόμη και καρπούζια και πεπόνια χειμωνιάτικα, το κρασί, τα φασόλια κ.α. και τιμούσαν την ιδιαίτερη βραδιά της παραμονής».
Το χριστόψωμο ξεχώριζε στο τραπέζι, η μεγάλη ζυμωτή κουλούρα, που είναι αφιερωμένη στο Χριστό και κόβονταν πάντα με το χέρι και όχι με μαχαίρι. Με την ξυλόσομπα να μην σβήνει ποτέ εκείνη τη νύχτα για να μην κρυώσει ο νεογέννητος Χρηστός. «Οι νοικοκυρές είχαν πάντα το νου τους να την κρατούν αναμμένη».
Η φωτογραφία από το αρχείο της ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος