Κομοτηνή: Θετικά αποτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Έμφαση στα ζητήματα της φορολογίας, των επενδύσεων , τα εργασιακά και το ψηφιακό κράτος , έδωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεδιπλώνοντας την φιλοεπενδυτική ατζέντα της κυβέρνησης και το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού και η συνέντευξη αυτό που είχε ως κεντρικό εφαλτήριο ήταν οι επενδύσεις και μια φιλο-επιχειρηματική πολιτική που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και την είχαμε ξεχάσει τόσα χρόνια.» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ροδόπης, κος Ανέστης Βαφειάδης ξεχωρίζοντας περισσότερο τις « εξαγγελίες που αφορούσαν φορολογικά θέματα των επιχειρήσεων, κυρίως μια μείωση των συντελεστών από το 28% στο 24% για τα Νομικά πρόσωπα και τις μικρές- πολύ μικρές επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπούν και αφορούν πολύ μικρές τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Άρα, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι επωφελούνται γιατί πολλά ειπώθηκαν ότι δήθεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγάλες εταιρίες . Λάθος μεγάλο, το 45-50% είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Είναι μια εξαγγελία για εισοδήματα του 2019, ενώ αρχικά μας είχαν πει του 2020, είναι μια πάρα πολύ καλή εξαγγελία» δηλώνει ο κος Βαφειάδης.

Κομοτηνή: Θετικά αποτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘΑναφερόμενος στις Ασφαλιστικές Εισφορές σημειώνει πως αυτές θα γίνουν με προϋποθέσεις, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «Όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν κόσμο, θα έχουν μια μείωση εισφορών έως και 50% σε βάθος τριετίας. Αυτό είναι μια εξαγγελία και θα δούμε αν γίνει πραγματικότητα σε βάθος τριετίας. Άλλη εξαγγελία που αφορά σχεδόν όλο τον κόσμο για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ , από το 22% στο 9%, είναι μια γενναία μείωση. Όλες αυτές οι μειώσεις της φορολογίας είναι αλυσίδα, ώστε να πάρει μπρος η αγορά διότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν προς κατανάλωση στην αγορά, είναι η λεγόμενη «αλυσίδα», μπαίνει μπρος η μηχανή, της αγοράς και της οικονομίας.» δηλώνει ο κος Βαφειάδης.

Σημειώνει παράλληλα πως η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ζητούμενο. «Πρέπει να πάμε στο ψηφιακό κράτος» δηλώνει και σημειώνει, «αν μπορέσουν και το κάνουν άμεσα και γρήγορα θα είναι ακόμη πιο μεγάλο, καλύτερο και από τις φορο-ελαφρύνσεις. Και να θέλουμε να προχωρήσουμε κάτι, δεν μπορούμε γιατί έχουμε την απέραντη γραφειοκρατία, φανταστείτε πόσο πίσω μας πηγαίνει. Ελπίζω όλος αυτός ο συνδυασμός των εξαγγελιών να δώσει ώθηση στην αγορά» . Σπεύδει βέβαια να σημειώσει πως: «Από λόγια χορτάσαμε, περιμένουμε πράξεις. Ας κρατάμε πάντα ένα μικρό καλάθι. Τόσα χρόνια εξαγγελίες ακούμε και δεν γίνονται πραγματικότητα, ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα είναι κάτι πιο σοβαρό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι του χρόνου θα κάνει τον απολογισμό του, είναι μια νέα φιλοσοφία κι ευχόμαστε να την δούμε να εφαρμόζεται.»

Θετικά ακούστηκε και η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, η έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων, όπως και η αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων. «Μην ξεχνάμε ότι η οικοδομή είναι ένας μεγάλος πυλώνας ανάπτυξης, γύρω στα 150 επαγγέλματα κινούνται γύρω από αυτή. Θα φανεί στην πορεία κι αυτό» δηλώνει ο κος Βαφειάδης προσθέτοντας «πρέπει κι εμείς να γίνουμε πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς το κράτος το οποίο και ο Πρωθυπουργός ζήτησε. Αναφέρομαι στη φοροδιαφυγή και τα εργασιακά. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα φορολογικά, θα γίνονται και έλεγχοι και οι έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα εντατικοποιηθούν.»

Όσον αφορά τέλος, στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, αφού σημειώνει την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι «εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας» προτρέπει όλους μας «Ας πιαστούμε από τον τελευταίο του λόγο, ότι θα γίνει πραγματικότητα όλο αυτό και θα ακούσει τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις και να μην προχωρήσει αν τυχόν δεν τη θέλει η Τοπική Κοινωνία» δηλώνει και προσθέτει «Εξ όσων γνωρίζαμε για την εξόρυξη χρυσού και εμείς ως φορείς ήμασταν ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού. Δεν ήμασταν κατά των επενδύσεων , αλλά δεν μπορεί και μια επένδυση να δημιουργήσει μια οικολογική καταστροφή και να έχει περιβαλλοντικές συνέπειες και βλαβερές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Στην παρούσα φάση μένουμε στην προτεραία μας απόφαση, είμαστε κατά της εξόρυξης του χρυσού και ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός και η Υπουργός ανάπτυξης θα ακούσουν την τοπική κοινωνία. Εδώ είμαστε, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε μπροστά στις αποφάσεις.»
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος