Ο Κωνσταντίνος Καραφύλλης είναι Καπετάνιος Β’ στην μηχανότρατα «Χρήστος Κ». Αυτόν τον καιρό, ο ίδιος και το πλήρωμά του, ασχολείται με τη συντήρηση και τη φροντίδα του σκάφους. Κάθε χρόνο, στις 26 Μαΐου, τελειώνει η αλιευτική σεζόν, από τότε ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης. «Συντήρηση και διόρθωση στη μηχανή, και από πάνω μέχρι κάτω ξύσιμο και βάψιμο» δηλώνει ο δεύτερος Καπετάνιος συμμετέχοντας και ο ίδιος στις εργασίες.
Το σκάφος του είναι 27 μέτρα, μπορεί να ταξιδέψει πάνω από έξι μίλια από την στεριά, «συνήθως κοιτάμε να είμαστε κοντά στο σπίτι,αλλά αν δεν έχει ψάρια πάμε Μύκονο, Μυτιλήνη, Σκύρο κ.α. » εξηγεί και μιλά για τα αλιεύματα της εποχής, για τον μπακαλιάρο και την γάμπαρι. «Η συντήρηση είναι πολύ σημαντικό να γίνεται» δηλώνει και σημειώνει για το πλήρωμά του, αποτελείται από Έλληνες και Αιγύπτιους ψαράδες, «είναι έμπειροι, καλοί ψαράδες. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά και συνήθως Έλληνας δεν μπορεί να την κάνει». Ο ίδιος, όπως λέει, είναι γέννημα θρέμμα ψαράς και έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του, οπότε έχει αντοχή, γνώση κι αγάπη.
«Η θάλασσα είναι πανεπιστήμιο ζωής. Χρειάζεται να δουλέψεις για να μάθεις τα μυστικά της, στις Σχολές δεν διδάσκονται όσα σου διδάσκει η εμπειρία, όσα μαθαίνεις στα μποφόρ και στις φουρτούνες.» σημειώνει χαμογελώντας.
Στα 29 του χρόνια δηλώνει με βεβαιότητα ότι η ζωή στη θάλασσα είναι αυτό που θέλει να συνεχίσει να κάνει στη ζωή του. «Δυστυχώς ή ευτυχώς ναι!» δηλώνει χαμογελώντας και σπεύδει να επιστρέψει στις εργασίες που γίνονται στην μηχανότρατα με την ελπίδα ότι θα φυσήξει αεράκι και θα απαλύνει κάπως την κούρασή τους.
Φώτο:Κωνσταντίνος Καραφύλλης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος