Κομοτηνή: “Τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν τα πρότυπά τους από παντού”

Array

«Ουσιαστικά για να ενδυναμωθούν τα παιδιά πρέπει πρώτα από όλα ο εκπαιδευτικός να λάβει υπ όψιν του μέσα στο σχεδιασμό της διδασκαλίας τους την ταυτότητά τους και άρα να τα βοηθήσει να αναδείξουν αυτή την ταυτότητα για να δουν τα θετικά τους στοιχεία. Αναδεικνύοντας αυτή την ταυτότητα και βλέποντας ουσιαστικά τα θετικά τους στοιχεία μπορούν να καταλάβουν τις δυνατότητές τους.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κ. Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Διδακτικής Πράξης, Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την συμμετοχή της ως ομιλήτρια σε εκδήλωση- επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στην Κομοτηνή με θέμα τα θετικά πρότυπα στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, σημειώνει πως είναι σημαντικό να δοθούν στα παιδιά μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία δυνατότητες να αναγνωρίσουν θετικά στοιχεία στον ίδιο τους τον εαυτό έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν και τους άλλους ως θετικά πρότυπα. Για παράδειγμα η διαφοροποιημένη παιδαγωγική, η μέθοδος project, η δουλειά σε ομάδες, η αντιμετώπιση των παιδιών ως ατόμων που φέρνουν δικά τους στοιχεία, μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι στοιχεία που βοηθάνε το ξεπέρασμα της γυάλινης οροφής.

«Τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν τα πρότυπά τους από παντού. Το θέμα είναι ότι η έννοια του προτύπου είναι μια έννοια πολύ σχετική. Για να αντλήσουν τα παιδιά τα πρότυπα που τους ταιριάζουν θα πρέπει να οδηγηθούν σε διαδικασίες αναστοχασμού κι ενδυνάμωσης του εαυτού τους, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τι είναι αυτό που τα ελκύει και που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο.»
Όσον αφορά στην προτροπή της προς τους εκπαιδευτικούς; Αυτή δεν είναι άλλη από το να παρατηρούν το πλαίσιο της τάξης και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πραγματικούς μαθητές που έχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία κι όχι αυτούς που θα ήθελαν να έχουν.
Φώτο:Μαρία Σφυρόερα ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος