Κομοτηνή: Συντήρηση, ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση της Καπναποθήκης Ζωϊδη

Η συντήρηση, η ανάδειξη και η επαναχρησιμοποίηση κτηρίων που «κουβαλούν» μνήμες από την ιστορία της πόλης προβάλει ως αναγκαιότητα μέσα από τα εναπομείναντα παραδείγματα στην Κομοτηνή, όπως αυτό της Καπναποθήκης Ζωϊδη. Την αναγκαιότητα επανάχρησης και ανάδειξης του Βιομηχανικού αυτού μνημείου στο σύγχρονο αστικό τοπίο τονίζουν γνώστες του αντικειμένου.

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και ανεγέρθηκε από την σημαντική για την πόλη οικογένεια Ζωΐδη σε διαδοχικές φάσεις από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ο, σύμφωνα με μελέτη της αρχιτεκτόνισσας Κ.Βίστα. Λειτούργησε αρχικά ως γενική αποθήκη και αποθήκη σιτηρών, ενώ μετατράπηκε σε καπναποθήκη την λαμπρή περίοδο άνθησης του εμπορίου και της επεξεργασίας του καπνού στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα δείγματα του βιομηχανικού παρελθόντος της Κομοτηνής, η οποία δεν συνδέθηκε τόσο έντονα με το καπνεμπόριο όσο οι υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ. Το κτήριο αποτελεί σταθμό σύνδεσης των γεγονότων που διαμόρφωσαν τον αστικό ιστό της πόλης μέσα στο φάσμα της νεώτερης ιστορίας της. Όπως τονίζουν μέλη της οικογενείας των σύγχρονων ιδιοκτητών η ανάδειξη της ιστορικότητας του και η σύνδεση της με το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο αποτελεί αναγκαιότητα καθώς πρόκειται για κτίριο διατηρητέο.

Σε ερώτηση του www.ertnews.gr για τη συντήρηση και λειτουργία του χώρου πολιτικοί μηχανικοί της πόλης, άριστοι γνώστες του αντικειμένου, στέκονται και σήμερα στην αναγκαιότητα συντήρησης, ανάδειξης και επαναχρησιμοποίησης σε συνεργασία δήμου και ιδιοκτητών. «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν» σημειώνουν προσθέτοντας ότι “η χωροταξική αναδιάρθρωση και η πολεοδομική ανάπτυξη οφείλουν να εξυπηρετούν τη λειτουργικότητα και να εξασφαλίζουν στους κατοίκους καλύτερους όρους διαβίωσης σημειώνοντας την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του σχεδίου με σκοπό τη σμίκρυνση της κεντρικής πλατείας“, κάτι που τονίζονταν σε υπόμνημα που είχε κατατεθεί προς τη δημοτική αρχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος