Κομοτηνή: Οι συμπληγάδες των Πανελλαδικών

Array

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις από το 1980 μέχρι σήμερα είναι η πιο αντικειμενική και η πιο τραυματική εμπειρία. Έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία η άποψη ότι το να εισαχθεί κανείς σε ένα Πανεπιστήμιο σημαίνει κοινωνική και οικονομική άνοδο δίνοντας έμφαση τεράστια σ΄ αυτόν τον τομέα. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς όλα αυτά τα εφόδια.» δηλώνει ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Λίτσος καταθέτοντας τα δικά του συμπεράσματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Πρώτον, οι εξετάσεις αυτές είναι απαιτητικές και χρειάζεται μια καλή προετοιμασία. Τα παιδιά που αγχώνονται είναι τα παιδιά που προετοιμάστηκαν. Από την άλλη είναι 17 και 18 ετών. Έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Τέσσερις τρίωρες εξετάσεις, ένα δωδεκάωρο δηλαδή δεν θυμίζει τίποτα στη ζωή τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.» σημειώνει ο κος Λίτσος σπεύδοντας να επισημάνει πως «Αφοριστικά ερωτήματα του τύπου: “Ή τώρα ή ποτέ” δεν έχουν θέση.»¨ Είναι μια μάχη. Δεν είναι ο πόλεμος της ζωής τους. Πολλοί που απέτυχαν σ’ αυτή τη δοκιμασία βρήκαν το πραγματικό νόημα της ζωής τους. Περιμένω και από τους γονείς να στηρίξουν το σύνθημα: «Τα παιδιά τους δεν πρέπει να είναι επιτυχόντες, αλλά ευτυχισμένα.»

Παράλληλα, σπεύδει να επισημάνει «Ας μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ας κάνουν μια χαλαρή προετοιμασία όλο το χρόνο. Κι ας πάνε με την ίδια χαλαρότητα να γράψουν. Ήμουν επιτηρητής στο μάθημα των μαθηματικών. Και είδα τραγικές καταστάσεις. Ένα κοριτσάκι να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού χωρίς να δει καν τα θέματα κι άλλα να φεύγουν από το εξεταστικό κέντρο κλαίγοντας. Αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες και δεν αξίζει.

Τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί

«Σε γενικές γραμμές θεσμικά δεν γίνεται τίποτα για να στηριχθούν οι μαθητές, σε προσωπικό επίπεδο πάρα πολλά. Είμαστε πάρα πολύ δεμένοι με τους μαθητές μας. Αυτή είναι μια προσωπική παρέμβαση. Η πολιτεία δεν πρέπει να βασίζεται στο προσωπικό ενδιαφέρον των πολιτών και στον τρόπο που διαχειρίζεται ο καθένας τις καταστάσεις, ανάλογα με τα εφόδια του, με την εμπειρία και την έμπνευση του. Θα πρέπει να υπάρχει μια πιο συντεταγμένη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.» απαντά ο έμπειρος εκπαιδευτικός στο ερώτημα πώς στέκονται στο πλευρό των μαθητών οι εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά στις προτάσεις του «Πρέπει να αλλάξει το Σύστημα. Να καταρριφθούν ταμπού χρόνων. Είμαι υπέρ του ανοίγματος των δημόσιων πανεπιστημίων. Οι πανελλαδικές μπορούν να μείνουν. Παντού στον κόσμο υπάρχει έναν ενιαίο σύστημα εξέτασης. Θα δίνουν απλά την υποτροφία στους επιτυχόντες, αλλά και τη δυνατότητα σ’ αυτούς που γράφουν χαμηλότερα να περνούν στη σχολή που θέλουν. Όχι, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο κοφτήριο πτυχίων.»

Στα 47 του χρόνια σήμερα ο κος Λίτσος κι έχοντας περάσει τις συμπληγάδες των Πανελλαδικών, όπως λέει, σπεύδει να σημειώσει με νόημα «Ποτέ σε κανέναν άνθρωπο δώδεκα ώρες δεν ρύθμισαν όλη του τη ζωή.»
Φώτο: Βαγγέλης Λίτσος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος