Κομοτηνή: Στο μικροσκόπιο του ΤΕΦΑΑ οι πτώσεις των ηλικιωμένων

Οι πτώσεις αποτελούν σημαντικό ζήτημα υγείας και ποιότητας ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Περίπου το 25% των ατόμων της τρίτης ηλικίας βιώνουν τουλάχιστον ένα περιστατικό πτώσης κάθε χρόνο. Στην ηλικία των 80 ετών και άνω το ποσοστό των ηλικιωμένων που πέφτει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αυξάνεται στο 50%. «Το πρόβλημα των πτώσεων ειδικά στα άτομα της 3ης ηλικίας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόμαστε και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου λόγω τραυματισμών μετά τα ατυχήματα τα αυτοκινητιστικά» ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Αγγελούσης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(18-11-2021) .

Κομοτηνή: Στο μικροσκόπιο του ΤΕΦΑΑ οι πτώσεις των ηλικιωμένων
Ο καθηγητής Νίκος Αγγελούσης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Με μακρά πορεία στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής και με αξιόλογο έργο ήδη με τους συνεργάτες του έχουν αποκτήσει τη δική τους εμπειρία διαχείρισης του θέματος. Πρόσφατα σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου κατέθεσαν πρόταση συμμετοχής και αξιοποίησης του ερευνητικού προγράμματος ΑΣΠiΔΑ,Ολιστικό Πρόγραμμα για την Αναβάθμιση της Ποιότητας ζωής και της Δραστηριότητας των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας (ΑΣΠiΔΑ). Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Γιώργος Συρακούλης, πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Σύμφωνα με τον έμπειρο καθηγητή για να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους που κάνουν κάθε άνθρωπο της 3ης ηλικίας να πέφτει, να έχει δηλαδή αυξημένη πιθανότητα πτώσεων, πρέπει να γίνουν πάρα πολλές μετρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι εργαστηριακές. «Στο εργαστήριο μας στο ΤΕΦΑΑ μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε πολύ καλά, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα εργαστήριο σε κάθε σπίτι, οπότε η ιδέα είναι μήπως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό εργαστήριο, να προσομοιώσουμε δηλαδή ένα εργαστήριο με πιο απλούς αισθητήρες σε σχέση με αυτούς που έχουμε στο εργαστήριο μας στο ΤΕΦΑΑ, που να μπορούν να τοποθετούνται στο σπίτι του ατόμου της Γ’ Ηλικίας μετατρέποντας το σε ένα «έξυπνο» σπίτι, «παρατηρητή» του πώς κινείται μέσα στο σπίτι του και να δημιουργήσουμε «έξυπνους» αλγόριθμους παρατηρώντας και αναλύοντας βασικές παραμέτρους της κίνησής του, μαζί και την πιθανότητα να πέσει. Κι αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πτώσης, τότε ο ίδιος ο αλγόριθμος να του προτείνει λύσεις, να προλάβει έτσι να μειώσει αυτή την πιθανότητα» εξήγησε ο καθηγητής.

Το έργο αυτό αναπτύσσεται σε δύο φάσεις, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδότηση η οποία εξασφαλίζει με τη σειρά της την αγορά εξοπλισμού για το εργαστήριο το οποίο ήδη είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,αλλά και την πρόσληψη επ αμοιβή ερευνητών. «Με εξέπληξε η δυσκολία των ανθρώπων να έρθουν στη Θράκη και να εγκατασταθούν, των ανθρώπων που δεν είναι από την περιοχή μας» ανέφερε ο καθηγητής προσθέτοντας « Μακάρι να έχουμε στην περιοχή τόσους πολλούς ερευνητές, μάλλον δεν έχουμε ή δεν ξέρουν (για την ευκαιρία του προγράμματος). Υπάρχουν θέσεις απασχόλησις στο έργο για ερευνητές που έχουν Διδακτορικό σε θέματα Μηχανικής, Θετικές επιστήμες, ΤΕΦΑΑ και έχουν χειριστεί δεδομένα. Όποιος ή όποια ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 25310 39733 και 39734 (τηλέφωνα του Εργαστηρίου στα οποία επικοινωνούν και τα Άτομα της Τρίτης Ηλικίας) για περισσότερες πληροφορίες” κατέληξε ο καθηγητής απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος