Κομοτηνή: Σκορπούν ήχους και μελωδίες με τις γκάιντες στο χέρι

Μαντιλάτος και ζωναράδικος με τον ήχο της γκάιντας. Νέα παιδιά που στην τσέπη έχουν το smart phone και το tablet και στα χέρια κρατούν την γκάιντα. Μαθητές του Δημήτρη Κυριακάκη, μέλη του Συλλόγου Φιλοτεχνών Ροδόπης. Ο Θεοδόσης Καρατσάης από το Αρσάκειο, 15 ετών, ο Δημήτρης Βαλαβάνης από το Κρανοβούνιο 18 ετών και ο Δημήτρης Κωστενίδης 17 ετών τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν το τμήμα εκμάθησης μουσικών οργάνων του Συλλόγου.

Κομοτηνή: Σκορπούν ήχους και μελωδίες  με τις γκάιντες στο χέρι «Υπάρχει ένα μεγάλο νοιάξιμο και ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους που όσο προχωρούν τα χρόνια γίνεται μεγαλύτερο» παρατηρεί με ικανοποίηση ο δάσκαλός τους, ο κος Δημήτρης Κυριακάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής (Φιλοξενούμενος και στις συχνότητες της Φωνής της Ελλάδος (17-6-2022)) μαζί με την πρόεδρο, την κα Ιωάννα Αλμπανίδου σημειώνουν πως αυτό είναι κάτι που τους δίνει μεγάλη δύναμη και χαρά. «Λειτουργεί ευεργετικά στην καθημερινότητα μας, να έρχονται δηλαδή οι νέοι κοντά στην Παράδοση, όποια μορφή κι αν έχει αυτή: Τραγούδια, πανηγύρια, χοροί, ενδυμασία, μυθοπλασία, παροιμίες κ.α.». Όπως είπε η κα Αλμπανίδου τα σπίτια στη Θράκη εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, ζωντανές και οι συνήθειες των προγόνων τους. «Τα νέα παιδιά, όσο μαθαίνουν και έρχονται κοντά της, τόσο πιο πολύ «δένονται» με τον πλούτο που κουβαλά» δημιουργώντας πολύ γερές βάσεις για το μέλλον τους.

Κομοτηνή: Σκορπούν ήχους και μελωδίες  με τις γκάιντες στο χέριΣύμφωνα με την πρόεδρο των «Φιλοτεχνών» η παράδοση είναι κάτι που δεν αφήνει, όλους όσοι τη γνωρίζουν και ακουμπούν με σεβασμό πάνω της, μετέωρους. «Όσο τη γνωρίζουμε και ερχόμαστε κοντά της από όποιο μέρος κι αν βρισκόμαστε συνειδητοποιούμε ότι μας ενώνουν στοιχεία τόσο δυνατά, τόσο σημαντικά». Μιλώντας για τους νέους και τις νέες παρατηρεί με ικανοποίηση πως μαθαίνουν με αληθινό ενδιαφέρον για τις ρίζες τους, την ευρύτερη οικογένεια τους, όπου κι αν βρίσκεται αυτή.

Ικανοποιημένος από τα βήματα των μαθητών του και ο Δημήτρης Κυριακάκης, δάσκαλος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. «Πιστεύω πάντα πως πρέπει η διδασκαλία της γκάιντας να καθιερωθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης» λέει και σημειώνει πως η παρουσία των νέων ανθρώπων μαρτυρά πως το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. «Δυστυχώς η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας δεν βοηθά στη στήριξη της εκμάθησης της Παραδοσιακής μουσικής σε οργανωμένη βάση. Οπότε, κάνουμε ξανά έκκληση στους υπευθύνους να δουν τη σημαντικότητα του μουσικού οργάνου και την αξία του».

Κομοτηνή: Σκορπούν ήχους και μελωδίες  με τις γκάιντες στο χέριΠαρατηρούμε τους νεαρούς οργανοπαίκτες, όση ώρα παίζουν, στα πρόσωπά τους να φωτογραφίζεται η ευτυχία. «Όταν κρατώ αυτό το όργανο στο χέρι, πιστεύω ότι κρατώ την παράδοση ζωντανή και εγώ και οι υπόλοιποι φίλοι και συνάδελφοι αισθανόμαστε το ίδιο» δηλώνει ο Δημήτρης Κωστενίδης. Όπως λέει είναι ο μόνος που παίζει αυτό το όργανο στο χωριό του. «Προσπαθώ, μαθαίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα, να γίνω κι εγώ κάτι, να «ακουστώ» μέσα από τον δικό της ήχο. Έχει να δώσει πολλά. Μας βοηθά να μάθουμε από πού καταγόμαστε» σημειώνει. Από την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου με την γκάιντα στο χέρι ο Θανάσης. «Είναι μεγάλη η παράδοση των Προσκυνητών» λέει και ο ίδιος τη συνεχίζει στα 17 του πια.
«Μεγάλη χαρά, μεγάλο καμάρι, κάθε φορά που παίζω είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου” δηλώνει ο τρίτος της παρέας, ο κος Δημήτρης Βαλαβάνης. Ξεκίνησαν από μαθητές δημοτικού με την γκάιντα στο χέρι και έφτασαν έφηβοι νέοι και νεαρά παλικαράκια πια να σκορπούν ήχους με τις γκάιντες στο χέρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος