Κομοτηνή: Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Στα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συγκαταλέγεται το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, συμμετέχοντας στη δράση που υλοποιεί το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Με “μπροστάρισσα” την υποδιευθύντρια του σχολείου, την κα Ελένη Χατζή, και οδηγό τη φιλόλογο Άρτεμι Αρχοντογιώργη, τη σχολική χρονιά 2021-2022, αφού ξεκίνησε και λειτουργεί δια ζώσης, συμμετέχουν σε μια προσπάθεια που “καλά κρατεί” από το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., και απευθύνεται σε μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όλων των τάξεων.

Κομοτηνή: Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
Η υποδιευθύντρια του Μειονοτικού Γυμνασίου Λύκειο, κα Λένα Χατζή

Στόχος του προγράμματος, να μάθουν οι μαθητές για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εντρυφήσουν, όπως αναφέρεται, στις αξίες της Ευρώπης, στην Ισότητα, στη Δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, νομίζω ότι και το προηγούμενο διάστημα που τους έκλεισε μέσα στα σπίτια τους μεγάλωσε το ενδιαφέρον για αυτές τις κοινωνικές αξίες, την κοινωνική επαφή, οπότε τα παιδιά είναι πολύ πρόθυμα και έχουν εκδηλώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα» δήλωσε η κα Αρχοντογιώργη, με την κα Χατζή να προσθέτει, «έχουμε ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των συμμετεχόντων που χρειάζονται -ο οποίος δεν είναι και πολύ μεγάλος, καθώς συμμετέχουν 15 μόνο μαθητές και μαθήτριες και μέχρι έξι εκπαιδευτικοί για να πάρουν τον τίτλο του Μικρού Πρεσβευτή. Οπότ,ε έχουμε ήδη 15 μαθητές, και το ευτύχημα είναι ότι μπορούν να πάρουν μέρος πολύ περισσότεροι, στους οποίους θα απονεμηθεί κάποια βεβαίωση συμμετοχής. Αυτός είναι ο σκοπός του Προγράμματος. Μέσω δράσεων και δραστηριοτήτων να έχουμε διάχυση αυτών των αξιών, να γίνουν οι μαθητές μας πολλαπλασιαστές αυτού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και των εμπειριών που θα αποκομίσουν».

Κομοτηνή: Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
Η φιλόλογος Ά. Αρχοντογιώργη

Σε ερώτησή μας για το αν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου θεωρούν την Ε.Ε. οικείο σπίτι, η έμπειρη υποδιευθύντρια απαντά: «Είναι αλήθεια ότι θέλουν να συμμετέχουν, έχουμε μεράκι και όρεξη και ενθουσιασμό γιατί υπάρχει μια πληθώρα μαθητών που πιέζουν πια για να γίνουν δεκτοί από το πρόγραμμα. Και τους αρέσει και η Ευρώπη, και αισθάνονται μεγάλη επιθυμία να γνωρίσουν, να δούνε, να πάνε, να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με ευρωπαϊκούς λαούς και με άλλους συμμαθητές τους στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να γνωρίσουν αυτές τις δομές, και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Εκδηλώνουν αυτή την υπευθυνότητα και τον σεβασμό και την επιθυμία να συμμετέχουν στη διάδοση της Ευρωπαϊκής Ιδέας, των Ευρωπαϊκών ιδεών και στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το σχολείο».

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Αικατερίνη Γεωργαντά έχουν ήδη αποφασίσει τις δράσεις τους και σιγά – σιγά τις υλοποιούν: Για την Κλιματική Αλλαγή, (συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου), για την Ισότητα, για τον Εθελοντισμό κ.α. Κάθε χρόνο άλλωστε  στο σχολείο διοργανώνουν μια μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία. Αλλά και για άλλες δραστηριότητες που θα έχουν εξωστρέφεια: «Να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τους ανθρώπους γύρω μας με αξίες που συγκινούν όλους».

Η πανδημία εξακολουθεί να δημιουργεί δυσκολίες με τον μεγάλο αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα (παρά τις μεγάλες αίθουσες), με τους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης να τηρούνται με ακρίβεια. «Προχωράμε έχοντας την αισιοδοξία ότι θα βρούμε ξανά τη ζωή μας με προγράμματα δημιουργικά που θα μας δώσουν αυτή τη χαρά», είπε η κα Χατζή, και η κα Αρχοντογιώργη στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει τα παιδιά να πάρουν ευκαιρίες, να ανοίξουν νέους δρόμους με αισιοδοξία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος