Κομοτηνή: “ΌΧΙ” στην εγκατάλειψη της Θράκης λένε οι κάτοικοι της Ροδόπης 82 χρόνια μετά το Αλβανικό Έπος

Συνδυάζουν «τη δουλειά με την αναψυχή», όταν τους δίνεται η ευκαιρία, καθώς απαντούν πως: “Βλέπουν με το σταγονόμετρο τις εκδρομές και τα τριήμερα τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια”. Αγχώνονται με την αποπληρωμή λογαριασμών και την κάλυψη εξόδων… Και δηλώνουν με σιγουριά ότι με δυσκολία θα εγκατέλειπαν τον τόπο τούς για να εργαστούν και να ζήσουν κάπου αλλού.

Κάτοικοι της Ροδόπης στον καιρό της ενεργειακής κρίσης. Νέοι αλλά και μέσης ηλικίας Κομοτηναίοι, που απολαμβάνουν τον καλό φθινοπωρινό καιρό και παραμονή της Εθνικής Επετείου του «Όχι» μιλούν στο www.ertnews.gr για τις «διαφυγές» σε καιρό κρίσης, για τα έσοδα του σπιτιού τους που εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαπενθήμερο, αλλά και για την επιλογή της διαμονής στη Θράκη να παραμένει σταθερή αξία, καθώς, όπως λένε, στην προοπτική εγκατάλειψης της θα έλεγαν «Όχι» σήμερα.

Κομοτηνή: “ΌΧΙ” στην εγκατάλειψη της Θράκης λένε οι κάτοικοι της Ροδόπης 82 χρόνια μετά το Αλβανικό ΈποςΗ φροντίδα των παιδιών και η κάλυψη των σχολικών τους εξόδων, ομοίως και των εξόδων των σπουδών τους, είναι η νούμερο ένα έγνοια των γονέων. Κι ύστερα; «Ύστερα, το 30% του μισθού «απορροφάται» στις αγορές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης στα super market και τα παντοπωλεία της γειτονιάς» απαντούν οι 50 plus. Το ίδιο σημειώνουν, όμως, και οι 22χρονοι φοιτητές επί των χρημάτων που καλούνται για πρώτη φορά στη ζωή τούς να διαχειριστούν προσθέτοντας και δύο ακόμη λέξεις «προσωπικά έξοδα», εννοώντας: έξοδα για καφέ και νυχτερινή διασκέδαση.
Η καταβολή του ενοικίου για όλους/ες όσοι/ες δεν έχουν δικό τους σπίτι παραμένει σταθερή «διαρροή». Ομοίως και τα έξοδα των μετακινήσεων, αλλά κυρίως: “οι λογαριασμοί ρεύματος και η εξασφάλιση της θέρμανσης το χειμώνα στη Θράκη”.
Μιλώντας στο www.ertnews.gr για τις διαφυγές τους, με αφορμή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οι άνω των 50 ετών, άνδρες και γυναίκες, αναφέρονται σε «κάποιες λίγες ημέρες το καλοκαίρι», αλλά και σε «παντελή απουσία εκδρομών τα τελευταία τρία χρόνια». Αντιθέτως, οι 20χρονοι απαντούν αφοπλιστικά «μόλις γύρισα» και οι φοιτητές /τριες λένε πως: «για τριήμερα ούτε λόγος».
Όσον αφορά στους παράγοντες, που καθορίζουν την επιλογή ενός τόπου ως τόπο διαμονής τους; Απαντούν: «Οικογένεια», οι 20χρονοι. «Σπίτι, οικογένεια εργασία» οι 50χρονοι και «εργασία με προοπτικές» οι φοιτητές –τριες, που βλέπουν και την επιλογή της «μετανάστευσης στο εξωτερικό» ως πιθανή. Όταν, όμως, καλούνται να πούνε το δικό τους «ΟΧΙ» με αφορμή την 82η αυριανή επέτειο του 1940 οι περισσότεροι σημειώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη: “Όχι στην εγκατάλειψη της Θράκης» μην εξαιρώντας και τη δική τους στάση απέναντί τής, καθώς όπως σπεύδουν στην πλειοψηφία τούς να διευκρινίσουν “δύσκολα θα μετανάστευαν αλλού για να ζήσουν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος