Κομοτηνή: Προβληματισμός στο χώρο των παραδοσιακών ζαχαροπλαστών

Αντιμέτωποι με τη μείωση της κατανάλωσης από τη μια, και την αύξηση της τιμής των προϊόντων πρώτων υλών που προμηθεύονται από την άλλη, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ζαχαροπλαστείων. Με μεγάλη εμπειρία, χάρη στην πολυετή ενασχόλησή τους στο χώρο βλέπουν τις αλλαγές της εποχής κι ανησυχούν.

«Η κίνηση είναι πεσμένη», δήλωσε στο ertnews.gr ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και σημείωσε ότι οι καταναλωτές πια έχουν μειώσει τις πολλές αγορές. «Αγοράζουν πιο σπάνια και μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα περασμένα χρόνια», σημείωσε. Μείωση της κίνησης και της κατανάλωσης που έγινε ακόμη πιο αισθητή εξ αιτίας της εισόδου στο χώρο τους και πολλών άλλων επιχειρήσεων. «Γλυκά πωλούνται παντού», λένε κι εξηγούν: «Τα βρίσκει κανείς στα super market, στο παντοπωλεία, στα αναψυκτήρια, στα καφέ, στα πρατήρια άρτου κ.α.». Τα πολλά σημεία διανομής «ψαλίδισαν» από την πελατεία τους και μείωσαν κι άλλο τα κέρδη τους σε μια εποχή, που όπως λένε, καλούνται να «πληρώσουν διπλά και τριπλά τα ίδια υλικά».
Η αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα ενδεικτική του μεγέθους των δυσκολιών τους: Η ζάχαρη από τα 56 λεπτά το κιλό στο 1,10. Η τιμή του σπορέλαιου αυξημένη κατά 150%, ομοίως ακριβότερη και η προμήθεια της μαργαρίνης. Το 25κιλο σακί αλεύρι πωλείται από είκοσι ευρώ τώρα τριάντα ευρώ. «Όλα τα αποδίδουν στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην ενεργειακή κρίση», ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται και εντονότεροι, πιο συστηματικοί έλεγχοι» σημειώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες.
Καταλύτης, ωστόσο, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους η αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση στηριζόμενο στη δουλειά δύο ανθρώπων κατέβαλε 1.200 ευρώ το μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα καλείται να πληρώσει για την ίδια κατανάλωση, το ίδιο διάστημα, 1.000 ευρώ παραπάνω. «Ζητάμε από την πολιτεία νέα παρέμβαση και επιπλέον στήριξη», λένε.
Η μείωση του αγοραστικού κοινού τους πολύ-παραγοντική, σχετίζεται και με τη φυγή των ντόπιων νέων από την περιοχή για αναζήτηση εργασίας, αλλά και με την αποχώρηση των φοιτητών την περίοδο του καλοκαιριού και με τη μικρή επισκεψιμότητα που καταγράφεται στην πόλη τους θερινούς μήνες. Σχετίζεται, όμως, και με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. «Έχουν στραφεί σε άλλου είδους επιλογές», λένε παρατηρώντας την πελατεία τους.
Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον του επαγγέλματός τους; «Πάντα υπάρχει συνέχεια» σημειώνουν και προσθέτουν «οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα το θέμα είναι να αποφύγουν την παγίδα της ταχύτητας, της γρήγορης εκτέλεσης και να επιδιώξουν να κινηθούν παραδοσιακά και χειροποίητα όσο μπορούν για να κάνουν τη διαφορά», συμβουλεύουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος