Κομοτηνή – Π. Καλόφωνος: Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πλήττονται από ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αναζητούν στηρίγματα, αγωνιζόμενα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και «να τα φέρουν βόλτα» με ένα χαμηλό εισόδημα είτε αυτό είναι σύνταξη, είτε είναι μισθός έκανε λόγο ο κος Παναγιώτης Καλόφωνος, Νομικός Σύμβουλος της Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Όπως είπε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-2-2022) τα ελληνικά νοικοκυρά πλήττονται από την τεράστια ακρίβεια με το φόβο πάντα ότι η περίοδος αυτή θα είναι μακρά.

«Το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται από την Κυβέρνηση, που θεωρούμε ότι δεν είναι οι πλέον δυνατές… » είπε ο κος Καλόφωνος σημειώνοντας ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες, δίνονται κάποιες επιδοτήσεις, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν αρκούν.

«Ενδέχεται να δούμε αυτό το χρόνο την προσπάθεια διαφόρων ανθρώπων που για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, να φορτωθούν με επιπλέον χρέη που δεν ξέρουν στη συνέχεια αν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν» είπε ο κος Καλόφωνος σημειώνοντας ότι η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση της ενέργειας λειτουργεί πάντα υπέρ της χρέωσης, οπότε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο πως διαχειρίζονται τα χρέη τους.

Πρόκειται για χρέη όλων των τύπων: Στεγαστικά δάνεια, υγείας, σπουδών κ.α.
«Δυστυχώς το παλαιότερο νομικό πλαίσιο (Νόμος Κατσέλη) έχει πάψει να ισχύει, σήμερα ζούμε στην απόλυτη εξάρτηση από τα διάφορα Funds, δευτερογενή αγορά των τραπεζών, οι τράπεζες πούλησαν τα δάνειά τους και πλέον υπάρχουν άλλοι διαχειριστές της αφερεγγυότητας, που ψάχνουν να εισπράξουν τα χρέη των ανθρώπων και εκεί ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο κος Καλόφωνος.

Ενδεικτικά ανέφερε πως πέρσι το καλοκαίρι (2021) υπήρχαν 88.000 αναγγελμένοι πλειστηριασμοί και τον Δεκέμβριο είχαν ξεπεράσει τις 100.000. «Το πρόβλημα είναι να μην το πάρει η τράπεζα το σπίτι. Είναι ευτύχημα ότι πάρα πολλοί πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι γιατί δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ποιος θα πάρει τα σπίτια αυτά; Τα σπίτια βγαίνουν στον πλειστηριασμό και αυτό είναι ένα τεράστιο φορτίο για τους ανθρώπους που τα έχουν. Το πρόβλημα τους μεγεθύνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε ο έμπειρος Νομικός Σύμβουλος να προτρέψει τους δανειολήπτες «να μην ακούν παραφιλολογίες διαφόρων φορέων ακόμη και τραπεζών», όπως είπε, «Ζούμε μια εντελώς άλλη πραγματικότητα και την βλέπουμε, την δυσανάλογη πίεση που εξασκούν για να ζητήσουν τα χρήματά τους τα funds απέναντι στους δανειολήπτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος