Κομοτηνή: Οι Εβραϊκές Κοινότητες της αν.Μ.Θ. 77 χρόνια μετά

Στα εκατό της χρόνια η Margot Friedländer, επιζώσα του Ολοκαυτώματος μίλησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα της και ο αδερφός της σκοτώθηκαν στο Auschwitz, καθώς και «για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Theresienstadt, όπου έγινε μάρτυρας απερίγραπτων βασανιστηρίων αλλά επιβίωσε»(σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Κ.).

Αντιθέτως, από τα 4.000 μέλη των Εβραϊκών Κοινοτήτων σε:Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ξάνθη και Κομοτηνή-δεν επέστρεψε κανείς.
Στις κατεχόμενες από τους Βούλγαρους περιοχές (όλες οι πιο πάνω πλην Σουφλίου και Διδυμοτείχου) ο εκτοπισμός γίνεται λίγο νωρίτερα από τη Γερμανική Ζώνη Κατοχής, δηλαδή τη νύχτα της 3ης προς 4ης Μαρτίου του 1943. Τότε, όπως ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (28-1-2022) η συγγραφέας – ιστορικός- επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ κα Μαρία Καβάλα συγκεντρώθηκαν με πολύ άγριο τρόπο μέσα στη νύχτα οι Εβραίοι της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας και των Σερρών. Κατασχέθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Οι ίδιοι οδηγήθηκαν σε Καπναποθήκες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μεταφορά τους σε σημεία μετάβασης στην κυρίως Βουλγαρία κι από εκεί εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.

«Συνολικά 4000 Εβραίοι εκτοπίζονται από όλες αυτές τις περιοχές και είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την Τρεμπλίνκα δεν επιστρέφει κανείς» είπε η κα Καβάλα προσθέτοντας ότι: «Από τις περιοχές της αν.Μ.Θ. σώθηκαν μόνο όσοι Εβραίοι είχαν δεσμευτεί νωρίτερα από τις Βουλγαρικές Αρχές για καταναγκαστική εργασία και λόγω αυτής της προηγούμενης σύλληψής τους και της καταναγκαστικής δουλειάς διασώθηκαν. Όλοι οι υπόλοιποι χάθηκαν, δεν επέστρεψε κανείς από την Τρεμπλίνκα».
Λίγο αργότερα ακολούθησε ο εκτοπισμός και στην Γερμανική Ζώνη Κατοχής (Σουφλί, Διδυμότειχο).
Στο ερώτημα τι μένει από την παρουσία αυτών των 4.000 ανθρώπων η κα Καβάλα απάντησε πως: «Αυτό που μένει είναι η ανάδειξη της Μνήμης» κι ανέφερε ως παράδειγμα τις ερευνητικές, ιστορικές δουλειές που γίνονται και αναδεικνύουν τη συνύπαρξη Εβραίων, Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Αρμενίων σε αυτές τις περιοχές, σε τόπους όπως η Κομοτηνή.
«Είναι κοινότητες με πλήρη κοινωνική διαστρωμάτωση, ασχολούνται με το καπνεμπόριο, με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και βρίσκονται σε όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων» είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η διατήρηση της μνήμης, το να παραμένει άσβεστη και ζωντανή και η ανάδειξη του πλούτου που σήμαινε η προηγούμενη πολυπολιτισμικότητα είναι πολύ σημαντικό” να συμβεί είπε σημειώνοντας πως υπάρχουν ιστορικοί που έχουν αναδείξει τα θέματα αυτά, όπως: ο Βασίλης Ριτζαλέος και η Χρύσα Κουλιάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος