Κομοτηνή: Οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι της Ροδόπης

Ανεβαίνουν στις ταράτσες και παρατηρούν τη θέση του φεγγαριού. Κοιτούν το φύσημα του ανέμου και ξέρουν εάν θα φέρει βροχή ή όχι. Καταγράφουν τις διακυμάνσεις του υδράργυρου και όταν βλέπουν τα μαυροπούλια να κάνουν χαμηλές “πτήσεις” και να πατούν γη, τότε γνωρίζουν ότι «έρχεται χιονιάς, έρχεται χιόνι».

Οι πρόβλεψεις

Ο λόγος για τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους της Ροδόπης, οι προβλέψεις των οποίων φέρνουν χαμόγελα καθώς οι κάτοικοι της Ροδόπης θα εορτάσουν με καλές καιρικές συνθήκες  τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την παραπάνω πρόβλεψη κάνουν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι της περιοχής. Δεκάδες άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, εν ενεργεία ή και συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες ασχολούνται καθημερινά σχεδόν με την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων.

Με τη χρήση δεδομένων από μετερεωρολογικούς σταθμούς, αλλά κυρίως με τις ενημερώσεις από τους τοπικούς κατοίκους αυτών των περιοχών, τους χομπίστες του είδους, παρατηρούν, προβλέπουν, συμπεραίνουν κι ενημερώνουν.

Ενδιαφέρον για παρατήρηση των καιρικών φαινόμενων

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε με τις γνώσεις που έχουμε», δήλωσε σήμερα 23-12-2022 στο www.ertnews.gr ο κ. Δημήτρης Ευγενίδης, επαγγελματίας πυροσβέστης, λάτρης της παρατήρησης των καιρικών φαινόμενων. Παράλληλα, στάθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στην περιοχή της Θράκης, άτομα όλων των ηλικιών για την παρατήρηση των καιρικών φαινόμενων τροφοδοτώντας με πληροφορίες σαϊτς στο διαδίκτυο, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικούς παρουσιαστές των καιρικών φαινομένων.

Μιλώντας δε για τις ημέρες των εορτών προέβλεψε ότι παρά το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά θα επικρατήσει καλοκαιρία. Με τους παλαιότερους από τον ίδιο να δίνουν και την οδηγία της παρατήρησης για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Με την παρατήρηση μιας και μόνο ημέρας μαθαίνει κανείς τις καιρικές συνθήκες για τις υπόλοιπες σαράντα (40). Μια μέρα, σαράντα διαφορετικές προβλέψεις με την προτροπή: «Να παρατηρήσετε καλά τουλάχιστον μια μέρα», τις υπόλοιπες τις αναλαμβάνουν εκείνοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος