Κομοτηνή: Οι άνθρωποι των διαλειμμάτων στις σχολικές μονάδες της Ροδόπης

Το δικό τους αγώνα ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία όπως πάντα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σε χώρους εντός των σχολικών συγκροτημάτων κι εκείνοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην καταβάλλοντας προσπάθεια και καταγράφοντας συμπεριφορές και συνήθειες που αλλάζουν χρόνο το χρόνο στους μαθητές, στο προσωπικό και στους επισκέπτες του σχολείου, «παλεύοντας» στην ουσία με το χρόνο κατά τη διάρκεια των πεντάλεπτων και δεκάλεπτων διαλειμμάτων των πελατών τους, μαθητών κι εκπαιδευτικών.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» δήλωσε στο www.ertnews.gr η κα Δημητριάδου, υπεύθυνη κυλικείου στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής. Εργαζόμενη σε αυτό το χώρο δώδεκα (12) χρόνια σημειώνει ότι ο τζίρος τους είναι μειωμένος στο μισό (50%) σε σχέση με πριν δώδεκα χρόνια. «Μειώθηκε η κίνηση, η κατανάλωση επίσης, είναι πιο συντηρητικά τα παιδιά στις αγορές τους, έχοντας και “ψαλιδισμένο” το χαρτζιλίκι τους» παρατηρεί.
Παράλληλα, σημειώνει ότι δυσκολίες προκαλούν και οι κανονισμοί λειτουργίας που έφεραν και μείωση του αριθμού των προς πώληση προϊόντων και μείωση των πελατών. «Δεν μπορώ να καταλάβω στις Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το νόημα αυτών των περιορισμών, όταν σε κοντινή απόσταση πάντοτε υπάρχουν περίπτερα, super market, αρτοποιεία και τα παιδιά μπορούν να προμηθευτούν ό,τι θέλουν» ανέφερε, καθώς σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία και τις καντίνες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ειδικότερα: Φρούτα, λαχανικά ανάλογα με την εποχή, αποξηραμένα φρούτα, φυσικό χυμό, φρουτοσαλάτα, σαλάτα από φρέσκα καλά πλυμένα λαχανικά, γάλα σε ατομική συσκευασία, γιαούρτι, απλά αρτοπαρασκευάσματα, σάντουιτς, ξηροί καρποί, γλυκίσματα: κρέμα, ρυζόγαλο, χαλβάς, παστέλι, μέλι σε ατομική μερίδα, σοκολάτα υγείας και γάλακτος (έως 30 γρ.)
Έχοντας αφήσει πίσω τους δύο δύσκολα χρόνια λόγω του κορονοϊού με τα σχολεία κλειστά άρα και τα κυλικεία χωρίς δουλειά αναγκάστηκαν όπως λένε οι υπεύθυνοι των σχολικών κυλικείων να απορροφήσουν στη συνέχεια και τις ανεβασμένες τιμές λόγω ενεργειακής κρίσης και εισαγόμενου πληθωρισμού, τη στιγμή που το Τιμολόγιο τους είναι σταθερό.
Τέλος, επισημαίνουν ότι καλούνται να αποπληρώσουν λογαριασμούς και υποχρεώσεις δώδεκα (12) μηνών τη στιγμή που οι ίδιοι εργάζονται το πολύ (8) οκτώ μήνες. «Πληρώνουμε το ενοίκιο στη σχολική επιτροπή, την εφορεία , τον ΕΦΚΑ, τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτά που έχουν ως έξοδα και υποχρεώσεις οι επαγγελματίες που λειτουργούν 12 μήνες τις επιχειρήσεις, τα πληρώνουμε και εμείς που λειτουργούμε οκτώ (8) μήνες».

Φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος