Κομοτηνή: Μετανάστρια και εργαζόμενη γυναίκα

Δεκαεπτά χρόνια εργαζόμενη η κα Μαρία. Τριάντα δύο χρόνια στην Ελλάδα. «Ήρθα νύφη στην Κομοτηνή και έμεινα» δήλωσε στο www.ertnews.gr και γυρίζοντας το χρόνο πίσω στάθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια.

«Λόγω της βουλγαρικής Κατοχής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που όταν άκουγαν ότι είμαι από τη γειτονική Βουλγαρία έλεγαν: «Έφαγε ξύλο ο παππούς μου από τους Βουλγάρους»» τα χρόνια πέρασαν πολλά άλλαξαν μαζί και η εικόνα του άλλου, «τότε έλεγαν άλλες ξένες σαν κι εμένα «Δεν μας κοιτάνε καλά οι ντόπιοι, δεν μας θεωρούν δικούς τους» όμως να που καταφέραμε να γίνουμε κομμάτι της πόλης, του τόπου».
Την συναντήσαμε πίσω από το πάγκο του μικρού καταστήματος που διατηρεί στην Κομοτηνή, δεκαεπτά χρόνια μετά το άνοιγμα «δύσκολη απόφαση για μια γυναίκα, αλλά τα κατάφερα κοιτώντας μπροστά». Κατάφερε, όπως λέει, να σταθεί στα πόδια της και να ακολουθήσει κι εκείνη μαζί με τους άλλους κατοίκους τους ρυθμούς ενός τόπου που αλλάζει.
Χωρίς να κόψει τις επαφές της με την πατρίδα που άφησε πίσω. Μέλος της ΕΕ σήμερα με το βιοτικό επίπεδο να ανεβαίνει σιγά – σιγά αλλά όπως παρατηρεί και εκείνοι οι συμπατριώτες της κατευθύνονται περισσότερο προς τη Γερμανία και λιγότερο προς την Ελλάδα για εργασία. «Λίγοι έρχονται από τη Βουλγαρία σήμερα να ζητήσουν δουλειά στην περιοχή μας» λέει.
Μετανάστρια η ίδια στην αρχή, «κομμάτι του τόπου» όπως σημειώνει τώρα έμαθε να φιλοσοφεί τη ζωή παρατηρώντας τις συμπεριφορές των πελατών της «Τα τελευταία χρόνια οι πελάτες περιορίζουν τις αγορές τους θέλοντας να περικόψουν τα πολλά – πολλά έξοδα. Μετρημένες αγορές, περιορίζονται στα βασικά» αναφέρει παρατηρώντας με την έμπειρη πια ματιά της πωλήτριας ότι «υπάρχουν αρκετοί που και τα βασικά ακόμη με δυσκολία τα αποκτούν».
Τριάντα δύο χρόνια στην Ελλάδα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί για να την περιγράψει είναι «ήλιος», «χαμόγελο», «καλοί άνθρωποι». Τι κι αν οι εποχές άλλαξαν και οι νέες καταστάσεις έφεραν νέες δυσκολίες, σημασία έχει, όπως λέει, παρατηρεί: «Να αντέχεις και να συνεχίζεις τον αγώνα και αν είσαι γυναίκα ο αγώνας είναι διπλός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος