Κομοτηνή: Μένουν Ελλάδα, αλλά με τη σκέψη στη μετανάστευση νέοι και νέες της Ροδόπης

Εργασία και συνέχιση της παραμονής στην Ελλάδα ή μετανάστευση και απασχόληση στο εξωτερικό; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνουν στο ertnews.gr νέοι και νέες της Κομοτηνής. Ντόπιοι αλλά και φοιτητές του ΔΠΘ, που ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά σταχυολογώντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας σημαντικής απόφασης.

Συναντήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ χθες 10-11-2022, παρέες νέων και τους ακούσαμε να στέκονται στις «καλύτερες συνθήκες ζωής της Ελλάδας», να σημειώνουν τις «χαμηλότερες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες», αλλά βλέπουν την πλάστιγγα να γυρίζει περισσότερο προς «στις ανθρώπινες – υπαρκτές κοινωνικές σχέσεις».

Από την άλλη, με το βλέμμα στο εξωτερικό και στη μετανάστευση, σταχυολογούν τα σημαντικότερα: «Καλύτεροι μισθοί, ασφάλιση και σίγουρη συνταξιοδότηση, τήρηση του ωραρίου, αξιοκρατία, καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Μιλούν με ανησυχία για την επανεμφάνιση διαχωριστικών γραμμών και των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, διακρίσεις που σχετίζονται με: το φύλλο, την εμφάνιση, την ταυτότητα. «Στην Ελλάδα», όπως σημειώνουν, «πρώτα βρίσκεις δουλειά στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής και ύστερα σε αυτό που έχεις σπουδάσει και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί».

Τέλος, βλέπουν ως τόπο προορισμού και μετεγκατάστασης χώρες της Ε.Ε. και όταν τους ζητηθεί να απαντήσουν στο ερώτημα αν έχουν πάρει την απόφαση για μετανάστευση στο εξωτερικό; Απαντούν «Όχι» γιατί: «σαν την Ελλάδα δεν έχει». Νέοι και νέες , ντόπιοι και φοιτητές του ΔΠΘ, ένα βήμα πριν την ένταξη τους στον εργασιακό χώρο, παρά τις απογοητεύσεις, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στον τόπο τους, χωρίς να «αναγκαστούν να μεταναστεύσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος