Κομοτηνή: Μελέτη του ΔΠΘ για τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας 4.000 χρόνια πριν

Οι σημερινοί Έλληνες μοιράζονται την καταγωγή τους με τους πληθυσμούς που ζούσαν στην Βόρεια Ελλάδα πριν από 4.000 χρόνια. Τη σημαντική αυτή πληροφορία μοιράστηκε σήμερα η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, αν. καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ, με το κοινό της ΕΡΤ Κομοτηνής και της εκπομπής «Καθημερινές Ιστορίες».

Με αφορμή μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό CELL, η κ. Παπαγεωργοπούλου μίλησε για την ανάλυση των αρχαιότερων γονιδιωμάτων μιας μακρινής αλλά συνάμα και κοντινής περιόδου, της Εποχής του Χαλκού. Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια, το αρχαίο DNA είναι κατακερματισμένο και χημικά τροποποιημένο λόγω των ταφονομικών συνθηκών σε σύγκριση με το γενετικό υλικό που μελετάται από σύγχρονους ανθρώπους.

Με τους συνεργάτες της ανέλυσαν δεκάδες δείγματα ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού, εντοπίζοντας έξι όπου το γενετικό υλικό διατηρήθηκε επαρκώς. Η ανάλυσή τους έδειξε, όπως είπε η κ. Παπαγεωργοπούλου, ότι οι πληθυσμοί του Αιγαίου ήταν γενετικά όμοιοι παρά τον πολιτιστικό τους διαχωρισμό (Κυκλαδικό-Μινωικό-Ελλαδικό), ιδιαίτερα κατά την πρώιμη φάση. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η μετανάστευση από την περιοχή των Στεπών της Ευρασίας που παρατηρείται στην κεντρική Ευρώπη επεκτείνεται γεωγραφικά και έχει επηρεάσει τους πληθυσμούς του Αιγαίου».

Οι μετακινήσεις και οι μεταναστεύσεις είναι παλαιά πρακτική-τακτική και είναι αυτές που 4.000 χρόνια πριν συνέβαλαν στη διαμόρφωση του γονιδιώματος των σύγχρονων Ελλήνων, είπε η σημαντική ερευνήτρια. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με βάση τη μελέτη «οι σημερινοί Έλληνες μοιράζονται το 90% της καταγωγής τους με τους πληθυσμούς που ζούσαν στη Βόρεια Ελλάδα πριν από 4000 χρόνια».

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος