Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουν

Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουνΕπέλεξαν τα ΕΠΑΛ για να κατακτήσουν την γνώση και παρουσιάζοντας την δουλειά τους κατέπληξαν το κοινό της πόλης αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια. Πεντακόσιοι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ της Κομοτηνής υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους ένωσαν δυνάμεις και φαντασία, ταλέντο και έμπνευση και άνοιξαν ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο με τις κατασκευές τους.

Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουνΣύμφωνα με την κα Μαίρη Δαργινίδου, διευθύντρια πρώτου Ε.Κ. Κομοτηνής, το οποίο εξυπηρετεί εργαστηριακά όλα τα ΕΠΑΛ της πόλης (1ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής, 2ο ΕΠΑ.Λ.Κομοτηνής, Εσπ. ΕΠΑ.Λ.) καθώς και το δημόσιο ΙΕΚ, η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της δράσης: «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», στόχος είναι η προβολή της δουλειάς των μαθητών, αποκτούν έτσι ένα επιπλέον κίνητρο και δουλεύουν με περισσότερη όρεξη. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση μαθητικών κατασκευών με την ελπίδα όλων να γίνει θεσμός.

Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουνΣτην έκθεση συμμετέχουν και οι έξι τομείς των ΕΠΑΛ: (1)Μηχανολογίας, 2)Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, 3)Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιετκτονικού Σχεδιασμού, 4)Πληροφορικής, 5)Διοίκησης και Οικονομίας,6) Υγείας Πρόνοιας -Ευεξίας) με τις δώδεκα ειδικότητες, που λειτουργούν στα τρία ΕΠΑΛ του Νομού, 1ο , 2ο και Εσπερινό ΕΠΑΛ.

500 μαθητές και μαθήτριες με γνώση, ταλέντο και φαντασία 

«Εργάστηκαν περισσότεροι από πεντακόσιοι μαθητές. Τα έργα αυτά είναι ενδεικτικά, όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλα. Αλλά είπαμε να δείξουμε ένα πρωτότυπο έργο ανά ειδικότητα για να κάνουν τα παιδιά μας κάτι εξτρά από αυτά που κάνουν κάθε μέρα συνήθως στο σχολείο.» δηλώνει η κα Δαργινίδου και μας «ξεναγεί» στο χώρο: Έτσι, στην ειδικότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου βλέπουμε μια κατασκευή την οποία σκέφτηκαν οι μαθητές μαζί με τον καθηγητή τους, μια κατασκευή η οποία  μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επαγγελματίες για τη λειτουργία των καυστήρων και την ρύθμιση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. «Είναι καινούργια ειδικότητα, για φέτος λειτούργησε πρώτη φορά» εξηγεί η κα Δαργινίδου. Στον τομέα οχημάτων οι μαθητές παρουσιάζουν ένα αυτοκίνητο(!) αποκλειστικά κατασκευασμένο στο εργαστήριο από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, το οποίο λειτουργεί κανονικά. Επίσης, ένα ποτιστικό καρούλι για τον κήπο του σχολείου. Οι μηχανολόγοι στην ειδικότητα των ψυκτικών παρουσιάζουν το παγοδρόμιο και ένα ψυγείο. Από την ειδικότητα Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών παρουσιάζονται προϊόντα ανακύκλωσης, βίδες, μπουλόνια, δίσκοι, έμβολα, αξονάκια, όλα τα «άχρηστα» με τέχνη, φαντασία και μεράκι έγιναν διακοσμητικά. Είναι η ειδικότητα των Ηλεκτρονικών αυτή που κατασκεύασε έναν σεισμογράφο η οποία πήρε το πρώτο βραβείο και τον παρουσιάζουν στην έκθεση. Επίσης, παρουσιάζεται ένας μετεωρολογικός σταθμός.

Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουν Ακόμη, με 3D εκτυπωτή οι μαθητές έφτιαξαν όλα τα εξαρτήματα για διάφορες κατασκευές,  ηλεκτρονικές κατασκευές, αλλά  και έργα  ρομποτικής. Η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων εργάστηκε για τον κόμβο με τους φωτεινούς σηματοδότες, που υπάρχει  έξω από το σχολείο, καθώς παρατηρείται  πρόβλημα στη λειτουργία τους, άλλοτε δουλεύουν κι άλλοτε όχι, οπότε σκέφτηκαν τον τρόπο, ώστε σε ώρες αιχμής να αλλάζει η λειτουργία του και να διευκολύνεται καλύτερα η κυκλοφορία! Ο τομέας Οικονομίας Διοίκησης με τα τουριστικά επαγγέλματα παρουσιάζει  εφαρμογές, όπως με ποιο τρόπο οργανώνεται καλύτερα ένα τουριστικό γραφείο. Στον τομέα της πληροφορικής έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει “παιχνιδάκια” για τους μαθητές, ο τομέας υγείας πρόνοιας κι ευεξίας με την αισθητική τέχνη έχει παρασκευάσει βιολογικές κρέμες, γαλακτώματα, αρωματοθεραπείες κ.α. Η Νοσηλευτική παρουσιάζει πρώτες βοήθειες και επίδειξη ΚΑΡΠΑ , οι βρεφονηπιοκόμοι παρουσιάζουν κατασκευές για τα παιδιά και οι δομικοί «μακέτες» από θέματα πανελληνίων εξετάσεων, σχέδια 3D, αλλά και σχέδια με το χέρι. Επίσης, με οπτικοακουστικό υλικό ανά ειδικότητα δίνονται πληροφορίες για όλες τις κατασκευές και όλες τις δημιουργίες για το κοινό.

Κομοτηνή: Μαθητικές κατασκευές που εντυπωσιάζουν«Δείχνουν ενθουσιασμό γι αυτό που κάνουν και μεράκι για να κάνουν ακόμη περισσότερα» δηλώνει περήφανη η κα Δαργινίδου, καθώς καλά γνωρίζει κι εκείνη και οι συνάδελφοί της ότι είναι ένα κίνητρο, τους κινητοποιεί και χαίρονται, όταν θα παρουσιαστεί η δουλειά τους στο κοινό της πόλης. Μιλώντας τέλος για τα ΕΠΑΛ σημειώνει «Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Έχουν στελεχωθεί με ψυχολόγους, έχουμε συμβούλους καθηγητές, έχουμε καινούργια δομή πλέον. Πηγαίνουν μπροστά πολύ δυναμικά.»
Φώτο: Η κα Μαίρη Δαργινίδου στο χώρο της έκθεσης με συναδέλφους συνεργάτες της ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος