Κομοτηνή: Μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας νικούν τον κορονοϊό και τις προκαταλήψεις

82 μαθητές και μαθήτριες έκαναν την εγγραφή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, οι 72 συνεχίζουν. «Παρά τους φόβους της Πανδημίας και τις αντιξοότητες παρέμειναν και συνεχίζουν την προσπάθειά τους» ανέφερε ο διευθυντής του ΣΔΕ κος Ηλίας Βλάχος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» τόνισε αυτή η χρονιά τους «έμαθε» και την εξ αποστάσεως διδασκαλεία «Μάθαμε όλοι μαζί να δουλεύουμε εξ αποστάσεως και με την σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης και με την ασύγχρονη μορφή εκπαίδευσης» είπε και πρόσθεσε «Μας έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Βάλαμε κι εμείς τις βάσεις ώστε να λειτουργεί το σχολείο υπό άλλες συνθήκες βέβαια και καταφέραμε να κάνουμε το αδύνατο -δυνατό και δεν μας φοβίζει τίποτα».

Κομοτηνή: Μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας νικούν τον κορονοϊό και τις προκαταλήψεις
Ο κος Ηλίας Βλάχος, διευθυντής στο ΣΔΕ Κομοτηνής

Όπως τόνισε ο κος Βλάχος η προσπάθεια φέτος απέδωσε περισσότερο από ό,τι αρχικά οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι περίμεναν. «Όλοι μας έχουμε κουραστεί από μια τέτοια κατάσταση και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο το ανανεώνουμε συνεχώς για να μην κουραστούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Νομίζω ότι τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά. Ενώ στην αρχή ξεκινήσαμε με ένα 30% που συμμετείχε στη σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης μέσω skype, τώρα φτάσαμε στο 70% και επιλέγουν περισσότερο την ασύγχρονη μορφή. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μαθαίνουν και εμείς μαζί τους».

Για την νέα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν ήδη πέντε νέες εγγραφές. «Το πιο δύσκολο πράγμα είναι το πρώτο βήμα» παρατηρούμε και ο διευθυντής του ΣΔΕ συμφωνώντας μαζί μας σημειώνει «Ο φόβος για να κάνουν το πρώτο βήμα είναι μεγάλος. Αν μεγαλώσει κάποιος, επικρατεί η άποψη ότι δεν χρειάζεται να μορφωθεί. Είναι το μεγαλύτερο λάθος. Δεν υπάρχουν όρια στη μόρφωση. Μέχρις ότου μας κρατούν τα πόδια και το μυαλό συνεχίζουμε να μορφωνόμαστε». Σχολιάζοντας την ανάγκη υποστήριξης σημειώνει ότι «συνήθως επιρρίπτουν ευθύνες στην παλιά οικογένεια, στους γονείς και επισημαίνουν την βοήθεια της νέας οικογένειας, σύζυγοι και παιδιά» προσθέτει μάλιστα ότι «Τώρα πια και η αρχική οικογένεια, οι γονείς καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά θέλουν να προχωρήσουν. Οπότε, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.»
Όσον αφορά στην υποστήριξη της Πολιτείας; Σημειώνει πως είναι «περιορισμένη” η βοήθεια του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα ΣΔΕ έχουν να χρηματοδοτηθούμε 2,5 χρόνια» για να προσθέσει λέγοντας
«Με δωρεές τα καταφέρνουμε. Στηριζόμαστε σε αυτές και καλύπτουμε τις ανάγκες, για παράδειγμα της αγοράς των Φωτοτυπιών». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο κος Βλάχος σημείωσε ότι είναι σημαντικό «Να υπάρχει μια ομοιομορφία στα ΣΔΕ της χώρας».

Μιλώντας για την στάση των μαθητών και ων μαθητριών απέναντι στις υποχρεώσεις τους; «Δεν γράφεται κανείς χωρίς να καταλάβει ότι έχει υποχρεώσεις. Καταλαβαίνει αρκετά νωρίς ότι θα πρέπει να συμμετέχει, να διαβάζει για να πάρει το απολυτήριο».
Άξιο αναφοράς είναι ότι υπάρχουν αρκετές συμμετοχές και από υποβαθμισμένες περιοχές, ιδίως από τον Ήφαιστο. «Ανταποκρίθηκαν, ήρθαν συνειδητοποιημένοι και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους» είπε ο διευθυντής των ΣΔΕ και σημείωσε «Το σχολείο βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι έχουμε αρκετούς εγγεγραμμένους από την πόλη όχι όμως όπως τα προηγούμενα χρόνια» είπε επισημαίνοντας «Εμείς όταν βλέπουμε ανθρώπους που σέβονται το σχολείο τους σεβόμαστε κι εμείς και τους βοηθάμε. Δεν μοιράζουμε απολυτήρια, ο καθένας για να πάρει κάτι θα πρέπει να αγωνιστεί και θα είναι προς όφελός του.» καταλήγοντας με την σημείωση «Από εδώ και πέρα είναι τα δύσκολα, μετά τον εμβολιασμό και την ανοσία θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις».
Φώτο: Ηλίας Βλάχος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος