Κομοτηνή: Μαθητές καπνιστές από τα 14 έτη

Μαθητές καπνιστές; Για ένα ποσοστό της τάξης του 14% του μαθητικού πληθυσμού της Ροδόπης ναι (16% το αντίστοιχο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο ). Σύμφωνα με έρευνες (και) του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας» η πρώτη επαφή με το κάπνισμα γίνεται περίπου στα 14 έτη ( πρόκειται κυρίως για μαθητές της Β΄Τάξης Γυμνασίου).

Κομοτηνή: Μαθητές καπνιστές από τα 14 έτη
 Σπύρος Βόλτσης, ψυχολόγος

«Προσπαθούμε από το Δημοτικό Σχολείο να βάλουμε τις βάσεις της πρόληψης» δηλώνει ο ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Ορφέας, ο κος Σπύρος Βόλτσης με αφορμή ένα πρόγραμμα που υλοποιεί το Κέντρο με τίτλο: «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!»

Η «δουλειά» της πρόληψης για τους επιστήμονες του Κέντρου ξεκινά από πολύ νωρίς καθώς η «επιλογή» του καπνίσματος σε αυτή την ηλικία σχετίζεται με τα πρότυπα, τις παρέες, τους ενηλίκους, τις διαφημίσεις κ.α. .

Από το φετινό προγραμματισμό του Κέντρου δεν θα λείπουν βέβαια και δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της αυτοεκτίμησης, στο πώς επιλέγουν σε αυτή την ηλικία τα παιδιά παρέες και φίλους μια που φαίνεται ότι η επιρροή που ασκείται στις επιλογές και στη συμπεριφορά των παιδιών από την παρέα είναι μεγάλη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος παρουσιάζει και μια ενδοσχολική επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων -Λυκείων) με θεματικές διαχείρισης τάξης και γονέων για να μην δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ σχολείου και γονέων.

Μάλιστα γι΄ αυτό το λόγο έχει ανέβει ένα ερωτηματολόγιο στο Site του Ορφέα το οποίο απευθύνεται σε γονείς και σχετίζεται με το πώς τα παιδιά βίωσαν και βιώνουν την πανδημία. Όπως θα συνεχιστούν τέλος και τα θέματα πρόληψης των συμπεριφορών εξάρτησης  στην φοιτητική κοινότητα, στο στρατό κ.α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος