Κομοτηνή – Μ. Κουτσαγγελίδης: Μεγάλη η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων σε πολιτισμό, κοινωνία, οικονομία

Η πρώτη εμφάνιση επι σκηνής πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου του 1992 στην Κομοτηνή. Τριάντα χρόνια συν μια μέρα μετά ο ερμηνευτής της παράδοσης  Μάνος Κουτσαγγελίδης βρέθηκε ξανά στην Πρωτεύουσα της Θράκης, την πόλη του.

Μην κρύβοντας τη χαρά του για την επιστροφή μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αγάπη και συγκίνηση για τον τόπο του, αλλά και για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Μια επέτειος θλιβερή, αλλά ταυτοχρόνως και μια υπόμνηση, παράλληλη διδαχή ότι μέσα από τη μουσική και την ιστορική αφήγηση τίποτα δεν λησμονιέται, τίποτα δεν «χάνεται».

Όπως συμβαίνει με το άκουσμα των τραγουδιών από την ανατολική και βόρεια Θράκη, τη μικρά Ασία και τα παράλια της Ιωνίας, τη Σμύρνη, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Μιλώντας για τους πρόσφυγες και τη συμβολή τους πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά, αφού σημείωσε πως είναι εμφανέστατη μέχρι και τις μέρες μας είπε ο έμπειρος μουσικός –ερμηνευτής ότι ο ελληνισμός ακόμη και μετά από μια μεγάλη καταστροφή, όπως ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και και να συνεχίσει τη δημιουργία.
Αναφερόμενος στις σύγχρονες εικόνες προσφυγιάς και ξεριζωμού σημείωσε ότι: «Κάθε μέρα μπορούμε και οι ίδιοι να γίνουμε πρόσφυγες κάθε φορά που αγκαλιάζουμε με καρδιά, ψυχή και νου όλους αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα αναγκάζονται χωρίς να το θέλουν να αφήσουν την πατρίδα τους» προτρέποντας όλους και όλες «Να είμαστε πιο ανοικτοί, να δημιουργούμε και να συν-δημιουργούμε μαζί τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος