Κομοτηνή – Μ. Καβάλα: Να κατανοήσουμε τι σήμαινε ο Ναζισμός – Εγρήγορση κατά του αποκλεισμού των κοινωνικών ομάδων

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι «Καθημερινές Ιστορίες» (28-1-2022) φιλοξένησαν σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής την συγγραφέα – ιστορικό- επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ κα Μαρία Καβάλα τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως διεθνής ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος επειδή είναι η ημερομηνία όπου ο Σοβιετικός Σταθμός μπήκε στο Στρατόπεδο Άουσβιτς, ένα στρατόπεδο θανάτου του 2ου ΠΠ όπου χάθηκαν εκατομμύρια Εβραίοι και ρομά με βάση τους φυλετικούς Νόμους που είχαν επιβάλει οι Ναζί σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη» είπε η κα Καβάλα.

Αναφερόμενη στην αξία αυτών των ημερών μνήμης σημείωσε «Οι ημέρες μνήμης πάντα είναι να προσπαθούμε να θυμηθούμε τι έγινε, να κατανοήσουμε, να προσεγγίσουμε, και κυρίως για το σήμερα να πάρουμε μηνύματα τι σήμαινε ο Ναζισμός , δυστυχώς έχουμε ξανά ανάδυση, αναζωογόνηση τέτοιων αντιλήψεων, απόψεων, ιδεολογιών».

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνει διάκριση, αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων, τι σημαίνει αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, αποδιοπομπαίων τράγων σε περιόδους κρίσεων για να απομακρυνθούμε από την πραγματική ανάλυση των προβλημάτων.

Όσον αφορά στη σωστή αντίδραση; Η κα Μαρία Καβάλα απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Το σύνολο της κοινωνίας να αντιλαμβάνεται αυτή τη διάκριση, αυτόν τον διαχωρισμό και να προστατεύει όλα τα μέλη της» κάτι που, όπως είπε, προϋποθέτει: «Ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε κάθε έναν που είναι διαφορετικός ή αναδεικνύεται διαφορετικός μέσα από αφηγήσεις και ιδεολογήματα” προσθέτοντας πως “με άλλες στοχεύσεις πάντα γίνεται αυτό” σημειώνοντας ότι: «Ποτέ δεν είναι αυτή η αιτία ενός κοινωνικού προβλήματος, μιας κρίσης». Κάλεσε μάλιστα όλους να θυμηθούν ότι για τον Ναζισμό τότε ήταν πολιτικός στόχος το να «καθαρίσει» την Ευρώπη από τους Εβραίους με τον βιομηχανικό τρόπο που επέλεξε να το κάνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος