Κομοτηνή – Κ. Σαμαρά: Οι μαθητές ερεύνησαν πως αποτυπώνεται η μνήμη του 1821 στα χωριά τους

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικτυακές εργασίες του Τριήμερου Μαθητικού Συνεδρίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπου τα σχολεία της Περιφέρειάς ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρουσίασαν τις εξαιρετικές δουλειές τους.

«Είδαμε πάλι γελαστά πρόσωπα, είδαμε παιδιά κινητοποιημένα, μέχρι παιδιά της Γ’ Λυκείου, θετικής κατεύθυνσης, που μας παρουσίασαν την εργασία τους είδαμε! Και δουλειές από ΕΕΕΕΚ, μέχρι εσπερινό ΕΠΑΛ, γυμνάσια, σχολεία με σχεδόν εξ ολοκλήρου μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, ΓΕΛ, από τη Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα…» γράφει η συντονίστρια κα Μαρία Ζωγραφάκη. Και σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (2-6-2021) η φιλόλογος επίσης συντονίστρια κα Κατερίνα Σαμαρά την επιβεβαίωσε προσθέτοντας: «Μάθαμε τόσα και τόσα για την τοπική ιστορία, αυτήν την ξεχασμένη, από το Διδυμότειχο μέχρι την Καβάλα!».

Εργασίες από 45 σχολεία…
Κομοτηνή – Κ. Σαμαρά: Οι μαθητές ερεύνησαν πως αποτυπώνεται η μνήμη του 1821 στα χωριά τουςΙκανοποιημένη από το αποτέλεσμα της προσπάθειας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν εργασίες από 45 σχολεία. Ένα απόλυτα πετυχημένο τριήμερο μαθητικό συνέδριο εξ αποστάσεως με συμμετοχή εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αν.Μ.Θ. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία όλη τη χρονιά. Οι μαθητές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών δράσεών τους, ποικίλα θέματα του 1821 για την Επανάσταση, τη σχέση της Επανάστασης του 1821 με εμάς ως Έλληνες του 2021. « Κι εμείς εκπλαγήκαμε με την έννοια ότι ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας με την υλοποίηση: Ψηφιακών περιοδικών, αφισών, εθνογραφικών ερευνών και δειγμάτων δημιουργικής γραφής, τοπικής ιστορίας, όχι Copy paste , αλλά και υψηλής ποιότητας έρευνα. Παιδιά-μαθητές από την 1η Γυμνασίου μέχρι παιδιά της 3ης Λυκείου, ενήλικοι μαθητές, με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ήταν πραγματικά πολύ σπουδαίο!” είπε η κα Σαμαρά
100 άνθρωποι, πέντε ώρες κάθε απόγευμα επί τρεις ημέρες συζητούν όχι για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά για θέματα όπως: Ο φιλελληνισμός, η τέχνη του αγώνα, η τοπική ιστορία, για τα πρόσωπα που πέρασαν στη λήθη παρόλο που προσέφεραν στην πατρίδα, για την τέχνη του αγώνα. «Ανανεώθηκε έτσι η πίστη στην νέα Γενιά και στο δημόσιο σχολείο που πολλοί κατηγορούν». Όπως τόνισε:«Συνειδητοποιούμε ότι το τρίπτυχο: Παράδοση μαθήματος από το δάσκαλο, αποστήθιση από τον μαθητή και την επόμενη μέρα παρουσίασή του στο σχολείο δεν λειτουργεί, χρειάζεται μια διαφορετική εκπαιδευτική πολιτική με έρευνα» είπε η κα Σαμαρά.
Παράλληλα, κατέθεσε ότι ήρθαν στο φως άγνωστες πτυχές για τη Μάχη στα Λάβαρα ή για την Επανάσταση στη Σαμοθράκη του 1821. «Οι μαθητές ερεύνησαν και μάλιστα τη δημόσια μνήμη. Πώς αποτυπώνεται η μνήμη του 1821 στις πόλεις τους και στα χωριά τους» σημείωσε με περηφάνια η κα Σαμαρά.

Σήμερα το απόγευμα την σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου και του 3ου Γυμνασίου της Κομοτηνής.
«Για μια ακόμη φορά ένα ειλικρινές, μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους αυτούς τους συναδέλφους μας που καταφέρνουν, εν μέσω πανδημίας και γενικής κατήφειας, να κινητοποιούν τα παιδιά μας…δίνουν ουσιαστικό νόημα στον τίτλο των εκδηλώσεών μας: Μνήμες και “εικόνες” από το παρελθόν, υπό το πρίσμα του παρόντος και με το βλέμμα στο μέλλον. Και μας γεμίζουν ελπίδα!» τονίζει σε ανάρτησή της η επίσης συντονίστρια κα Μαρία Ζωγραφάκη δικαιωμένη από την προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος