Κομοτηνή: Γυρίζουν την πλάτη στις πολύχρονες σπουδές και μαθαίνουν μια τέχνη

Μαθαίνουν μια τέχνη δηλώντας αποφασισμένοι να την εξασκήσουν. Ολοένα και περισσότεροι νέοι της Ροδόπης στρέφονται στην εκμάθηση μιας τέχνης επιδιώκοντας άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Μια νέα φουρνιά επαγγελματιών ξεπροβάλει σιγά- σιγά στην Κομοτηνή: Ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, τεχνικοί αυτοκινήτων, ειδικοί υπολογιστών, μηχανικοί, chef και μάγειρες, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κ.α. αξιοποιώντας τις δημόσιες σχολές μα θητεύουν κοντά σε έμπειρους εκπαιδευτικούς και κάνουν δειλά -δειλά τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

«Δεν μου άρεσε πολύ το διάβασμα», δήλωσε στο ertnews.gr νεαρός Ροδοπίτης κομμωτής και σημείωσε ότι με όνειρο να ανοίξει το δικό του κουρείο στράφηκε στην κομμωτική τέχνη. Σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί συνομίλικοί του έχουν ήδη κάνει το δικό τους επαγγελματικό βήμα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν επιλέξει μια τέχνη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά «επιλέγοντας να μείνουν στον τόπο μας, στη Θράκη σκέφτηκαν πως είναι σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».

Η φυγή των έμπειρων τεχνητών τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, ιδιαίτερα μετά την πτώση της ανοικοδόμησης στην περιοχή, προκάλεσε κενό το οποίο έρχονται να καλύψουν τα δικά τους «παιδιά», η νέα φουρνιά επαγγελματιών – τεχνητών με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μεγάλη και οι έμπειροι τεχνίτες δυσεύρετοι. Ουσιαστικό στήριγμα, όπως σημειώνουν οι μεθητευόμενοι τεχνίτες, θα αποτελούσε σίγουρα η υλοποίηση ενός προγράμματος για την απόκτηση επαγγελματικής στέγης. «Τουλάχιστον για εκείνους» όπως λένε, «που δεν έχουν δικούς τους πόρους, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στον τόπο τους εξασκώντας μια τέχνη».

Όπως τόνισε πρόσφατα στο ertnews.gr η Μαίρη Δαργινίδου, διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου του ΕΠΑΛ της Κομοτηνής οι ειδικότητες που έλκουν το ενδιαφέρον είναι οι εξής: μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, υγείας – πρόνοιας και γεωπονίας. Αίσθηση και στην ίδια, ωστόσο, προκαλεί το ενδιαφέρον των κοριτσιών για κατεξοχήν «ανδρο-κρατούμενα» τμήματα σε άλλες εποχές, όπως αυτά των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος