Κομοτηνή- Γιώργος Κουντουράς: Μαθήματα αντιμετώπισης ψυχό-πιεστικών γεγονότων

Τη δυνατότητα να «συνομιλήσουν» με τον «εσωτερικό» τους κόσμο έχουν φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΠΘ παρακολουθώντας το μάθημα της ψυχοπαθολογίας των ενηλίκων.

«Το μάθημα εστιάζει σε ψυχικές -διαταραχές που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες» εξήγησε ο Γιώργος Κουντουράς, εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο ΔΠΘ, τον συναντήσαμε χθες το απόγευμα λίγο πριν την έναρξη διδασκαλίας στο αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των παραδόσεων οι φοιτητές καλούνται στο πλαίσιο των σπουδών τους να μάθουν για αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης και της προσωπικότητάς, ώστε όταν ξεκινήσουν να ασκούν το επάγγελμά τους να έχουν, όπως δήλωσε στο www.ertnews.gr , τη δυναμική να εστιάσουν σε κάποια από αυτά τα φαινόμενα, να αναγνωρίσουν τις ψυχικές διαταραχές και να μπορέσουν ανάλογα με το αίτημα να βοηθήσουν αυτά τα άτομα.

«Τα αίτια είναι πολλά» είπε και σημείωσε «Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το οικογενειακό περιβάλλον, με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα άτομο». Εξηγώντας τα ψυχο-πιεστικά γεγονότα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΔΠΘ μίλησε για: τραύματα, τα οποία πολλές φορές ενοχοποιούνται, προέρχονται από κληρονομικά φαινόμενα, τις περισσότερες φορές από ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής και της κληρονομικότητάς τους.

«Θα πρέπει ν α έχουν τη δυναμική να εστιάσουν» είπε. Όπως ανέφερε τα ψυχο-πιεστικά γεγονότα σχετίζονται περισσότερο με ενδοοικογενειακές καταστάσεις, με τις επιθυμίες των γονέων, τις συγκρούσεις, τα δυναμικά των ατόμων, το ευρύτερο περιβάλλον, τις σχέσεις μέσα στο σχολείο, τις στερήσεις και τις ματαιώσεις. «Το ανικανοποίητο αρχίζει και κατασκευάζει τραύματα τα οποία πολλές φορές δεν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις.» είπε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειές των φοιτητών μίλησε για τεράστιο κόπο. « Χρειάζονται μεγάλες αντοχές για να τα καταφέρουν, αλλά και περισσότερες ψυχικές αντοχές» κι όταν αυτά απουσιάζουν, τότε συσσωρεύονται άγχη και ψυχοσωματικές δυσκολίες, ψυχοτραυματικό στρες.

Όσον αφορά στον πόνο και στην οδύνη σημειώνει ότι κρύβεται πολύ οδύνη μέσα μας. «Η οδύνη έχει να μας διδάξει πράγματα, δεν θα την απορρίψουμε, αλλά η λαγνεία στην οδύνη μας θέτει μεγάλους προβληματισμούς» είπε και σημείωσε. « Να μην κατασκευάζουν σκέψεις και αντιλήψεις που να κατευθύνονται στο απόλυτο φαντασιακό αλλά στο πώς συνδυάζεται αυτό με αυτό που κουβαλούν μέσα τους, με την εικόνα και τα μέσα που μεταφέρουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος